Panaztepe (İzmir) kazı alanındaki tarihsel erozyon gelişiminin saptanması
The determination of ancient erosion at the Panaztepe (İzmir) excavation site
  1. Tez No: 169983
  2. Yazar: BENGÜ BÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Panaztepe, Tarihi Erozyon, Mikroyapı, Arkeometri, Arazi Bozunumu, Panaztepe, ancient erosion, microstructure, archaeometry, land degradation. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PANAZTEPE (İZMİR) KAZI ALANINDAKİ TARİHSEL EROZYON GELİŞİMİNİN SAPTANMASI BENGU BÜYÜK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Fikret İŞLER Yıl : 2005, Sayfa: 51 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Selim KAPUR Yrd. Doç. Dr. Dr. Erhan AKÇA Bu tez çalışmasında, Anadolu tarihinde en yoğun yerleşim yerlerinden biri olan ve buna bağlı olarak yoğun tarımın yapıldığı bölgelerden biri olan Gediz ovasında yer alan Panaztepe (İzmir) antik yerleşim alanını örten çökellerin yukarıda anılan özelliklerinin mikromorfolojik yaklaşımla tanımlanmasıyla bölge toprak bozunumun ve erozyon düzeyinin saptanmasında önemli veriler elde edilmesi amaçlanmıştır. Horizonların/tabakaların mikroyapıları Panaztepe'deki toprakların büyük olasılıkla sürekli taşınan materyallerin erozyonla örtülmesi nedeniyle belirgin bir pedolojik sürecin etkisinde kalmadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle Panaztepe yerleşim dönemi sonrasında insanların neden olduğu arazi bozunumu kadar erozyonun bölgede ivme kazandığı söylenebilir. Böylece, çökeller/topraklar üzerinde etkin çevresel süreçlerin saptanmasında, mikromorfolojik çalışmaların özellikle eski yerleşim alanlarım örten toprakların çalışmalarda yer alması gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF ANCIENT EROSIONAT THE PANAZTEPE (İZMİR) EXCAVATION SITEBENGÜ BÜYÜK DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Fikret İşler Year : 2005, Pages: 5 1 Jury : Prof. Dr. Fikret İşler Prof. Dr. Selim KAPUR Assist. Prof. Dr. Erhan AKÇA The aim of this study was to obtain data on the magnitude of the historical land degradation and erosion of the Panaztepe (İzmir) archaeological excavation site, which was one of the densely populated settlements and agriculture sites of Anatolia, via the micromorphology of the overlying deposits. The microstructure of the horizons/layers of the deposits revealed that the Panaztcpc site soils did not undergo significant pcdological change which was most probably due to the repeatedly transported materials deposition by erosion. This manifests that, the several consecutive Panaztepe settlement periods have accelerated land degradation as erosion in the region. Thus the incorporation of micromorphological studies, particularly to soils overlying ancient sites in archaeometric studies is proven to be important in the determination of the environmental processes acting upon the deposits.