Kazdağ Masifi (Balıkesir) metadunit, Amfibolit/metagabrolarının jeolojisi ve titan içeriği açısından değerlendirilmesi
The geology of metadunite, Amphibolite/metagabbros of Kazdağ Massive (Balıkesir) and the evolution of them in terms of titanium content
- Tez No: 170006
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazdağ Massive, Tozlu Formation, metaophiolite, titanium
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAZDAĞ MASİFİ (BALIKESİR) METADUNİT, AMFİBOLİT/ METAGABROLARININ JEOLOJİSİ VE TİTAN İÇERİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Yalçın ŞENTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Bu çalışmada Kazdağ Masifi (Balıkesir) metaofiyolitlerinin stratigrafik konumlan belirlenerek bu kayaçlann titan içeriği açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Yüksek dereceli (Amfibolit Fasiyesi) metamorfik kayaçlardan oluşan Kazdağ Masifi içerisindeki metaofiyolitler Tozlu Formasyonu olarak adlandırılmıştır. Metadunit, amfibolit ve metaperidotitlerden oluşan bu birim, amfibollü gnays ve mermer ardalanmasından oluşan Fındıklı Formasyonu üzerine tektonik dokanakla gelmektedir. Tozlu Formasyonu'nun üzerine ince bir gnays seviyesi ile mermerlerden oluşan Sankız Formasyonu, Sankız Formasyonu'nun üzerine ise tektonik dokanakla gnayslardan oluşan Sütüven Formasyonu gelmektedir. Titanyum cevherlerinin primer ve sekonder yataklarıma tipleri vardır. Primer yataklar için önemli kayaç tipleri anortozit, gabro ve norittir. Çalışma alanında Tozlu Formasyonu içerisindeki amfibolitlerin gabro kökenli olduğu arazi çalışmaları ve mineralojik-petrografık yöntemlerle tespit edilmiştir. Bu doğrultuda alınan örneklerin cevher mikroskobisi yapılmıştır. Buna bağlı olarak belirlenen 23 adet örnek kimyasal analize tabi tutulmuştur. Yapılan kimyasal analiz sonucunda alman örneklerin titan içeriği açısından değerlendirilmesi ve titan mineralinin Fe, Co, Cr, Ni, Cu, Zn elementleri ile ilişkisi tablolarla ortaya konmuştur. Titanyum cevherinin ekonomik rezerv ve tenörü konusunda kesin bir rakam verilmemekle birlikte % 10-20 TİO2 ve birkaç milyon ton rezerv alt sınır olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda Kazdağ metaofiyolitlerinin, gerek mineralojik-petrografık gerekse kimyasal analizler sonucunda titanyum cevherleşmesi açısından çok zengin olmadığı tespit edilmiştir. 2005, 94 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kazdağ Masifi, Tozlu Formasyonu, metaofıyolit, titan
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE GEOLOGY OF METADUNITE, AMPHIBOLITE/ METAGABBROS OF KAZDA? MASSIVE (BALIKESİR) AND THE EVOLUTION OF THEM IN TERMS OF TITANIUM CONTENT Yalçın ŞENTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ In this study, stratigraphical position of metaophiolites of Kazdağ Massive (Balıkesir) is determined and those rocks are examined for their titanium contents. Metaophiolites in Kazdağ Massive, composed of high-degree metamorphic rocks, are called as Tozlu Formation. This unit contains metadunites, amphibolites and metaperidotites and overlain Fındıklı Formation, composed of amphibolite gneiss and marble sequence, with a tectonic contact. Sankiz Formation which is formed by marbles, comes over Tozlu Formation with a conformable boundary and overlain by Sütüven Formation, which is dominantly composed of gneisses Titanium ores have primary and secondary bedding types. The important rock types for the primary beddings are anorthosite, gabbro and norite. The source of amphiolites in Tozlu Formation is found as gabbro as a result of fieldwork and mineralogical - petrographical methods. Under this scope, ore microscopy of samples are studied. In addition, in order to obtain the titanium content in the study area 23 samples are objected to chemical analyses The results of these analyses and the relationship of titanium with other elements ; Fe, Co, Cr, Ni, Zn; are displayed on graphics and tables. Although economical reserve and grade amounts of titanium vary according to both of these parameters. For instance, for one million ton reserve, the lower limit of TİO2 content should be 10-20 %. As a result, according to not only mineralogical- petrographical studies but also chemical analyses, Kazdağ metaophiolites are not rich enough for their titanium content. 2005, 94 pages