İzmit kuzeybatısı geç kretase-paleojen oluşuklarının nannoplanktonların biyostratigrafisi
Nannoplankton biostiratigraphy of the upper cretaceous-paleogene units, in NW of İzmit
- Tez No: 170005
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Calcareous Nannoplankton, Biostratigraphy, Systematics Paleontology, Cretaceous-Paleogene, NW of Izmit, Kocaeli Peninsula, NW Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İZMİT KUZEYBATISI GEÇ KRETASE-PALEOJEN OLUŞUKLARININ NANNOPLANKTONLARIN BİYOSTRATİGRAFİSİ Ayşegül AYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Vedia TOKER Bu çalışmada İzmit'in KB'sında yüzeylenen Kretase-Paleojen yaşlı birimlerdeki kalkerli nannoplanktonların biyostratigrafisi yapılmıştır. Çalışma alanında yüzeyleyen istifini tabanda, Geç Kampaniyen yaşlı kireçtaşı aratabakalı şeyi ve marnla temsil edilen Akveren formasyonunun Çelebi üyesi yer almaktadır. Bunun üzerine sırasıyla dereceli geçişli olarak Geç Kampaniyen-Geç Paleosen yaşlı mikritik ve killi kireçtaşı, kalkarenit, marn, kiltaşı ve şeyi litolojisinden oluşan Akveren formasyonu, Geç Paleosen-Erken İpresiyen yaşlı şeyi, kiltaşı ve aratabakalar hâlinde kumtaşı seviyeleri içeren Atbaşı formasyonu, Erken İpresiyen yaşlı kumtaşı ve şeyi ardalanması ile temsil edilen Çaycuma formasyonu gelmektedir. Çalışma alanında ölçülen iki stratigrafik kesitden 157 örnek alınmış ve kiltaşı, şeyi, marn, killi kireçtaşı litolojisindeki bu örneklerden 44 nannoplankton cinsi ve 103 tür tanımlanmıştır. Bu türlere dayanarak Quadrum trifldum Zonu (Geç Kampaniyen), Tranolithus phacelosus Zonu (Geç Kampaniyen-Erken Maastrihtiyen), Reinhardtites levis Zonu Arkhangelskiella cymbiformis Zonu, Lithraphidites quadratus Zonu, Micula mura Zonu (Geç Maastrihtiyen), Cruciplacolithus primus Zonu (Erken Daniyen), Cruciplacolithus tenuis Zonu, Chiasmolithus danicus Zonu, Ellipsolithus macellus Zonu (Geç Daniyen-Erken Selandiniyen), Fasciculithus tympaniformis Zonu, Heliolithus kleinpellii Zonu (Geç Selandiyen-Erken Tanesiyen), Discoaster gemmeus Zonu, Heliolithus riedelii Zonu, Discoaster multiradiatus Zonu (Geç Tanesiyen-Erken İpresiyen), Tribrachiatus conforms Zonu, Discoaster binodosus Zonu tanımlanmıştır. İnceleme alanında tanımlanan kalkerli nannoplankton zonları Türkiye'de, Akdeniz kuşağında ve Dünya üzerinde yapılan benzer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Kretase-Paleosen sınırının daha kesin belirlenmesi amaçlanarak kalkerli nannoplankton zonları planktonik foraminifer zonları ile deneştirilmiştir. 2005, 237 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kalkerli Nannoplankton, Biyostratigrafı, Sistematik Paleontoloji, Kretase-Paleojen, İzmit'in KB'sı, Kocaeli Yarımadası, Kuzeybatı Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis NANNOPLANKTON BIOSTRATIGRAPHY OF THE UPPER CRETACEOUS - PALEOGENE UNITS, IN NW OF EMIT Ayşegül AYDIN Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedia TOKER Calcareous nannoplankton biostratigraphy was conducted in Cretaceous-Paleocene units exposed at NW of Izmit in this study. In the study area, Çelebi member of Akveren formation, represented by shale with limestone intercalations and marl, is the lowest unit of exposed sequence. This unit is followed by Akveren formation of Late Campanian-Late Paleocene, consisting of micritic and clayey limestone, calcarenite, marl, claystone and shale, and Atbaşı formation of Late Paleocene-Early Ypresian, including shale, claystone and intercalations of sandstone horizons, and Çaycuma formation of Early Ypresian, bearing intercalations of sandstone and shale. 157 samples are taken from two measured stratigraphic sections in the study area, and based on the studies of these samples, 44 nannoplankton genera and 103 species are determined. Based on these species studied; Quadrum trifldum Txms (Late Campanian), Tranolithus phacelosvs Zone (Late Campanian-Early Maastrichtian), Reinhardtites levis Zone, Arkhangeiskiella cymbiformis Zone, Lithraphidites quadratus Zone, Micula mura Zone (Late Maastrichtian), Cruciplacolithus primus Zone (Early Danian), Cruciplacolithus tenius Zone, Chiasmolithus danicus Zone, Ellipsolithus macellus Zone (Late Danian-Early Selandian), Fasciculithus tympaniformis Zone, Helioltihus kleinpellii Zone (Late Selandian-Early Thanetian), Discoaster gemmeus Zone, Helioltihus riedelii Zone, Discoaster multiradiatus Zone (Late Thanetian-Early Ypresian), Tribrachiatus contortus Zone, Discoaster binodosus Zone are determined. Calcareous nannoplankton zones determined in the study area are compared with similar studies made in Turkey, Mediterranean belt and worldwide. Calcareous nannoplankton zones are correlated with planktonic foraminiferid zones in oreder to determine more accurately Cretaceous-Paleogene boundary. 2005, 237 pages