Darbantlı video iletişim sistemlerinde dalgacık dönüşümünün kullanılması
The use of wavelet transform in narrowband video communication systems
  1. Tez No: 170008
  2. Yazar: FARID RAJABLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜMTAZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wavelet transform, still image, discrete cosine transform (DCT), MPEG-4, texture coding, multi- scale zero-tree wavelet coding, spatial scalability and quality scalability, object-based. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DARBANTLI VİDEO İLETİŞİM SİSTEMLERİNDE DALGACIK DÖNÜŞÜMÜNÜN KULLANILMASI Farid RAJABLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ Video ve görüntü sinyallerin iletiminde büyük bit akıları ortaya çıkmaktadır. Bu data akılarının TV kanallarından, internetten, mobil telefon sistemleri üzerinden iletilmesi gereksinimleri ancak çok karmaşık ve üstün özelliklere sahip veri sıkıştırma yöntemleriyle karşılanabilir. Bu çalışmada sinyal analizi için kullanılan dalgacık dönüşümü incelenmiştir. Dalgacik dönüşümünün durağan görüntülerde verimli bir kodlama sağladığı ve ayrık kosinüs dönüşümünden (AKD) daha iyi bir sonuç verdiği gösterilmiştir. En son bölümde darbantlı video iletişim sistemi olan MPEG-4 standardında doku kodlama metodu ele alınmıştır. Bu metod çok-ölçekli sıfır-ağaç dalgacık kodlamasmı temel alır. AKD temelli kodlamalara kıyasen çok daha gelişmiş kodlama verimliliği sağlar. Çeşitli derecelerde uzaysal ölçekleme ve kalite ölçeklemesi sağlar. Rasgele şekillendirilmiş görüntü dokusunu kodlamada en verimli tekniği sağlayarak nesneye-dayalı kullanışlılık getirir ki bu da MPEG-4'ün daha önceki kodlama standartlarına göre en büyük gelişmesidir. Ayrıca, doğal görüntüler ve sentetik dokular için çok daha gelişmiş kodlama, verim, ölçekleme ve nesneye-dayalı kullanışlılığı daha düşük karmaşıklıkta sunar. 2005, 78 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Dalgacık dönüşümü, durağan görüntü, ayrık kosinüs dönüşümü(AKD), MPEG-4, doku kodlama, çok-ölçekli sıfır-ağaç dalgacık kodlama, uzaysaj ölçekleme ve kalite ölçekleme, nesneye-dayalı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF WAVELET TRANSFORM IN NARROWBAND VIDEO COMMUNICATION SYSTEMS Farid RAJABLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ In video and image processing reveal a lot of data bits. The transmission of these data over the TV channels, internet and mobile phone systems can be accomplished by complex and high quality compression methods. In this study the wavelet transform used for signal analyses is examined. It is shown that wavelet transform for still images provide efficient coding and give better results than discrete cosine transform (DCT). In the last chapter the texture coding technique in MPEG-4 narrowband video communication standart is examined. The technique is based on multi-scale zero-tree wavelet coding. It provides much improved coding efficiency, compared with the conventional DCT-based coding. It provides multiple levels of spatial scalability and quality scalability. It enables object-based functionality and possibility of coding arbitrarily shaped visual texture, which are major advantages of MPEG-4 over the previous visual coding standards. Moreover, it provides the much improved coding efficiency, scalability, and object-based functionality at a low complexity for both natural images and synthetic textures. 2005, 78 pages