Gelingüllü baraj gölünün (Yozgat) zooplankton faunası ve mevsimsel değişimi
Zooplankton fauna and seasonal changes of Gelingülü dam lake (Yozgat)
  1. Tez No: 170069
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Gelingüllü Dam Lake, Yozgat, Seasonal Distribution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GELÎNGÜLLÜ BARAJ GÖLÜ'NÜN (YOZGAT) ZOOPLANKTON FAUNASI VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ Murat KAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Gelingüllü Baraj Gölü'nün zooplankton faunasının mevsimsel değişimi ve yoğunluğu Temmuz 2004-Haziran 2005 tarihleri arasında kalitatif ve kantitatif olarak bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Zooplankton örnekleri aylık periyotlar halinde göl üzerinden seçilen farklı özellikteki dört istasyondan, göz açıklığı 55 um olan plankton kepçesi ile vertikal ve horizontal olarak toplanmış ve %4'lük formaldehit ile tespit edilmiştir. Göldeki zooplanktonik organizmaların sayısal (B/m3) olarak %92'sini Rotifera, %7'sini Cladocera ve %1'ini Copepoda türlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Rotifera grubundan 54 tür, Cladocera grubundan 9 tür, Copepoda grubundan da 2 tür bulunmuştur. Rotifera grubu hem tür hem de türlere ait birey sayılan bakımından zooplanktonun önemli grubunu teşkil etmiştir. 2005, 85 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Gelingüllü Baraj Gölü, Yozgat, Mevsimsel Değişim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ZOOPLANKTON FAUNA AND SEASONAL CHANGES OF GELINGÜLLÜ DAM LAKE (YOZGAT) Murat KAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor AssocProf. Dr. Ahmet ALTINDA? Seasonal variations and density of zooplankton fauna of Gelingüllü Dam Lake were studied quantitatively during July 2004-June 2005. Zooplankton samples were collected from four different station, monthly with a plankton net (mesh size55 um) b°th horizontally and vertically. The plankton samples were immediately fixed in 4% formaldehyde. It was determined that zooplanktonic organisms are composed of 92% Rotifera, 7% Cladocera and 1% Copepoda. Rotifera, Cladocera and Copepoda were represented by 54, 9 and 2 species respectively. Rotifera was the most important grup in the zooplankton with respect to species numbers and number and number of individuals. 2005, 85 pages