Gelingüllü baraj gölündeki (Yozgat) aynalı sazan, pullu sazan (Cyprinus carpio, L., 1758) ve gümüşi havuz balığı [Carassius gibelio (bloch, 1782)]'nın büyüme, üreme ve beslenme biyolojisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study on growth, reproduction and feeding biology of mirror carp, wild carp (Cyprinus carpio L., 1758) and prussian carp [Carassius gibelio (bloch, 1782)] in Gelingüllü dam lake (Yozgat-Turkey)
- Tez No: 216157
- Danışmanlar: PROF.DR. F. GÜLER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asılanmıs balık türleri, istilacı balıklar, aynalı sazan, pullu sazan, gümüsi havuz balıgı, Cyprinus carpio, Carassius gibelio, büyüme, üreme, beslenme, Gelingüllü Baraj Gölü, Introduced fishes, invasive fishes, mirror carp, wild carp, Prussian carp, Cyprinus carpio, Carassius gibelio, growth, reproduction, feeding, Gelingüllü Dam Lake
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Tatlısu ekosistemlerine balık asılama çalısmaları, birçok ülkede balıkçılık yönetiminde sıkça basvurulan bir uygulamadır. Ülkemizde DS rutin bir balıkçılık yönetimi uygulaması olarak, karasal iklimin etkisi altındaki bölgelerde bulunan baraj göllerine aynalı sazan asılamaktadır. Ancak bu uygulamanın dogrulugu tartısmalı olup, aynalı ve pullu sazan asılama uygulamasının basarısını karsılastıran herhangi bir veri bulunmamaktadır. Gelingüllü Baraj Gölü'ne de 1994-2001 yılları arasında aynalı sazan asılanmıs, 2001 yılından sonra aynalı sazanın yerine pullu sazan asılanmaya baslamıstır. Haziran 2002 döneminde baraj gölünde ilk defa C. gibelio (gümüsi havuz balıgı)'ya rastlanmıstır. Gelingüllü Baraj Gölü sazan ve gümüsi havuz balıgı populasyonlarının boyca ve agırlıkça mutlak ve göreli büyümesi; kondisyonu; eseysel olgunluga ulasma yası, üreme zamanı, mutlak ve göreli fekondite (gravimetrik olarak) gibi üreme özellikleri ile doluluk indeksi ve bulunma sıklıgı gibi beslenme özellikleri Haziran 2002-Temmuz 2005 arasında gerçeklestirilen bu çalısmada incelenmistir. Gelingüllü Baraj Gölü'nde aynalı ve pullu sazanın yasam süresi gümüsi havuz balıgınınkinden uzundur. Diger pek çok istilacı türde oldugu gibi, gümüsi havuz balıgının da büyüme performansının sınırlı olmasına karsın, üreme kapasitesi oldukça yüksektir. Eseysel olgunluga II ve III yaslarında ulasan aynalı ve pullu sazanın aksine, gümüsi havuz balıgı I yasından itibaren eseysel bakımdan olgundur. Ayrıca, gümüsi havuz balıgının fekonditesi de sazanınkinden belirgin sekilde yüksektir. Sindirim kanalı içerigi analizleri, gümüsi havuz balıgının aynalı ve pullu sazana göre daha genis bir besin tercihine sahip oldugunu göstermistir. Elde edilen sonuçlar, Yozgat'taki sert karasal iklim kosullarında, aynalı sazanın pullu sazandan daha iyi bir gelisim performansı gösterdigini ortaya çıkarmıstır. Diger taraftan, gümüsi havuz balıgı üreme basarısının yüksek olması ve genis besin tercihi sayesinde Gelingüllü Baraj Gölü'nde basarılı bir populasyon olusturmustur.
Özet (Çeviri)
Introduction of fishes to freshwater ecosystems for fishery management is a common application in many countries. In Turkey, as a routine process for fishery management DSI introduce mirror carp to the reservoirs in areas having continental climate conditions. But there are many arguments on this implementation and there is still no data available to compare the introduction success of mirror carp and wild carp. Mirror carp has been introduced into Gelingüllü Dam Lake between 1994-2001 and wild carp has been introduced to the dam lake instead of mirror carp after 2001. In June 2002, Prussian carp, C. gibelio which is known to be a pest was found in the reservoir. In this study, absolute and relative growth in wieght and length (fork length), condition, reproduction properteies such as age at maturity, spawning time, absolute and relative fecundity (with gravimetric method) and feeding properties such as fulness index and frequency of occurence of mirror and wild carp and invasive Prussian carp populations living in Gelingüllü Dam Lake were investgated between June 2002 and July 2005. Life span of wild and mirror carp were longer than prussian carp in Gelingüllü Dam Lake. In contrast to limited growth performance, Prussian carp have a high reproductive capacity as seen most of other invasive fish species. Prussian carp was sexually mature after firts year of its life in contrast to mirror and wild carp which attained maturity at age II and III. Also, its fecundity was markedly higher than carp. Results of gut content analysis showed that Prussian carp have a broader dietary spectrum than mirror and wild carp. Our results revealed that in continental climate conditions of Yozgat, mirror carp has a better growth performance than that of wild carp. On the other hand, prussian carp established a succesful population by its high reproductive success and broad dietary spectrum in Gelingüllü Dam Lake .