Fonksiyon yaklaşımları ve çeşitli bağlayıcı fonksiyonlar
Approximating functions and some spline functions
- Tez No: 170074
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lagrange interpolation polynomial, Newton interpolation polynomial, Chebyshev polynomial, spline function, B-spIine function
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tezde ele alınacak problem tanımlanmıştır İkinci bölümde, polinom interpolasyonunun özellikleri verilmiş, interpolasyon polinomunun çeşitli formları tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, bağlayıcı fonksiyonlar teorisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca bağlayıcı fonksiyonları elde etmeye yönelik bazı algoritmalar verilmiştir. Dördüncü bölümde ise bağlayıcı fonksiyon uzaylarının bazları olan B-bağlayıcı fonksiyonların özellikleri verilmiştir. 2005, 63 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lagrange interpolasyon polinomu, Newton interpolasyon polinomu, Chebyshev polinomu, Hermite interpolasyon polinomu, bağlayıcı fonksiyon, B-bağlayıcı fonksiyon.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the problem that is handled in the thesis is defined. In the second chapter, the properties of polynomial interpolation are given and some forms of interpolation polynomial are introduced. In the third chapter, the theory of spline functions is introduced and some algorithms for obtaining spline functions are given. In the fourth chapter, the properties of B-spIines which are the basis of the spline spaces are given. 2005, 63 pages