Vicia sativa L. nın iki çeşidi (Karaelçi ve Sarıelçi fiğleri) nin tohumları arasındaki izoenzim ve çözünür proteinlerin elektroforetik incelenmesi
Electrophoretic investigation of isoenzymes and soluble proteins between two variety (Karaelçi and Sarıelçi) of Vicia sativa L.seeds
  1. Tez No: 170073
  2. Yazar: İSMAİL ÖMÜR ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURHAN BÜYÜKKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia sativa, electrophoresis, isoenzyme, seed proteins
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ncia Sativa L. NIN İKİ ÇEŞİDÎ (“KARAELÇİ VE ”SARIELÇİ“ FİĞLERİ)' NIN TOHUMLARI ARASINDAKİ ÎZOENZÎM VE ÇÖZONÜR PROTEİNLERİN ELEKTROFORETİK İNCELENMESİ İsmail ömür ACAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilimdalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nurhan BÜYÜKKARTAL Eş danışman: Doç. Dr. Reyhan ÇOLAK Bu çalışmada, Vicia sativa L.'nın (Fabaceae) ”Karaelçp fiği (L-147) ve“Sanelçi”fiği (Ü3-240) çeşMerinin tohum depo proteinlerinin ve dört izoenziminin (esteniz, kateşol oksidaz, a- gliserofosfat dehidrogenaz ve süperoksit dismutaz) elektroforetik bant desenleri sodyum dodesil sülfat-poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) ve poliakrilamid jel elektroforezi (PAGE) kullanılarak karşılaştırıldı. İki çeşitin tohum proteinleri arasında benzerlikler vardı ancak tamamen aynı değillerdi Ayrıca tohum depo proteinleri için değişik ekstraksiyon tamponları denendi. Farklı ekstraksiyon tamponları arasında en fazla bant indirgenmiş şartlan sağlayan tamponların birinden elde edildi. Bu tampona göre“Sanelçi”ve“Karaelçf' çeşitlerinin her ikisinde de tohum proteinlerinin SDS-PAGE bant desenleri, toplam elektroforetik bant sayısının 24 olduğunu (300kD-5 kD) gösterdi. SDS-PAGE ile ayrıştırılan tohum proteinleri bant sayılan olarak aşağıdaki şekilde belirlendi: ”Sanelçi'de 1 (205-116 kD); 1 (116-97,4 kD); 6 (97,4-66 kD); 4 (66-45 kD); 5 (45-29 kD ); 7 (29-5).“Karaelçi”de 1 (300-205 kD); 1 (205-116 kD); 5 (97,4-66 kD); 4 (66-45 kD); 7 (45-29 kD); 6 (29 kD-5). İki çeşit arasında; diğer bir indirgenmiş tamponda ise 97,4-66 kD ve 32-29 kD moleküler ağırlık (MA) aralığında protein bant desenleri arasında büyük bir benzerlik olduğu belirlendi Kateşol oksidaz va -gliserofosfat dehidrogenaz izoenzimleri aynı bant desenlerini sergiledi fakat esteraz ve süperoksit dismutaz izoenzimleri farklı bant desenleri gösterdi. Bütün enzimleri kodlayan lokuslar“Karaelçi ve ”Sanelçi" çeşitlerinin ikisinde de homozigot olarak belirlendi 2005, 57 sayfa Anahtar kelimeler. Vicia sativa, elektroforez, izoenzim, tohum proteinleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ELECTROPHORETİC INVESTIGATION OF ISOENZYMES AND SOLUBLE PROTEÎNS BETWEEN TWO VARIETY (“KARAELÇΔAND“SARIELÇİ”) OF Vicia Sativa L. SEEDS. İsmail ömür ACAR Ankara University Graduate School of Nature and Applied Science Department of Biology Supervisor: Assist Prof Dr. Nurhan BÜYÜKKARTAL Assoc. Prof. Dr. Reyhan ÇOLAK In this study, electrophoretic profiles of seed storage proteins and four isoenzymes (esterase, catechol oxidase, a-glycerophosphate dehydrogenase and superoxide dismutase) of“Karaelçi (L-147)”and“Sanelçi (D3-240)”varieties of Vicia sativa L, were compared using sodium dodecylsulphate polyacrilamide gel electrophoresis (SDS- PAGE) and polyacrilamide gel electrophoresis (PAGE). There were similarities among seed storage proteins of two varieties but they were not same exactly. In addition different extraction buffers were tested for seed storage proteins. One of the buffers which provided reducing condition revealed most bands, among different extraction buffers. The SDS-PAGE patterns of seed proteins showed that the total number of electrophoretic bands for this buffer were 24 (300kD-5 kD) for both varieties“Karaelçi”and“Sanelçi”. The proteins of seeds were resolved on SDS-PAGE into a number of bands were determined as below:“Sanelçi”, 1 (205-116 kD); 1 (116-97,4 kD); 6 (97,4- 66 kD); 4 (66-45 kD); 5 (45-29 kD); 7 (29-5 kD).“Karaelçi”, 1 (300-205 kD); 1 (205- 116 kD); 5 (97,4-66 kD), 4 (66-45 kD), 7(45-29 kD), 6 (29 -5 kD). A great homology of protein patterns within the range of molecular weight (MW) 97,4-66 and 45-29 kD was recognized between two varieties for another buffer provided reducing condition. Catechol oxidase and a-glycerophosphate isoenzymes exhibited identical patterns but esterase and superoxide dismutase isoenzymes showed different patterns. Loci, which encode all enzymes, were determined as homozigous in both varieties“Karaelçi”and“Sanelçi”. 2005, 57 pages