Balıkesir-Ayvalık ilçesi kubaşlar altın oluşumunun maden jeolojisi
Ore geology of the kubaşlar (Balıkesir-Ayvalık) gold formation
  1. Tez No: 170101
  2. Yazar: ESRA BURÇAK TEZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANER ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kubaşlar, Balıkesir, Breş zonu, Silisleşme, Altın, Kubaşlar, Balıkesir, Brecciation zone, Silisification, Gold
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BALIKESİR-AYVALIK İLÇESİ KUBAŞLAR ALTIN OLUŞUMUNUN MADEN JEOLOJİSİ Esra Burçak TEZER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Çalışma alanı Balıkesir- Ayvalık-Gömeç-Kubaşlar köyü yakınında yer almaktadır. Saha gözlemleri, mineral ojik-petrografik çalışmalar, cevher mikroskobik incelemeler, jeokimyasal veriler ve yapılan korelasyon katsayıları karşılaştırmaları sonucu yankayaç- cevherleşme ilişkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İnceleme alanında Kınık Formasyonu'na ait birimler ve onları kesen Kozak Granodiyoriti önemli kayaç topluluklarıdır. Kozak Granodiyoriti'ne ait biyotit granodiyorit ve biyotit granodiyorit porfirler ayırtlanmıştır. Kınık Formasyonu' nun plütonik kayaçlara yakın dokanağında KB-GD doğrultulu 200 m genişliğinde 1800 m uzunluğunda bir breş zonu yer almaktadır. Bu zonda 3 ayrı breşleşme evresi ve oluşan breşlerin aralarını dolduran 3 dolgu evresi belirlenmiştir. Genellikle kriptokristalin kuvars biçiminde silis oluşumlarının yanı sıra yer yer kalsedonik breşler ve dolguları da görmek olasıdır. Breş zonu içinde kuvars, alkali feldispat, plajiyoklaz, biyotit ve opak mineral parçalarına ve metaçamurtaşı ile granodiyorit kayaç parçalarına rastlanmıştır. Tüm kayaç örneklerinde ve breş zonunu temsil eden örneklerde SİO2 artışına karşın Al, K ve Fe oksitlerin azaldığı belirlenmiştir. Cu'ın Pb, Zn ve As ile aynı zamanda Au'ın As, Sb ve Ag ile yüksek-çok yüksek pozitif korelasyonu cevher getiriminde bu eser elementlerin benzer hareketlilik davranışlarına işaret eder. Breş Zonunda birinci breşleşme evresine ait breş parçaları içinde altın taneleri saptanmıştır. Bundan sonraki hiçbir breş ve dolgu içinde altın görülmemiştir. 2006, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ORE GEOLOGY OF THE KUBAŞLAR(BALIKESİR-AYVALIK) GOLD FORMATION Esra Burçak TEZER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Investigated area is located at around Kubaşlar village, Gömeç-Ayvahk-Balıkesir, NW of Turkey. Host and country rocks and mineralization relationships are pointed out as a result of field observations, mineralogical and petrographical studies, ore microscopic investigations, geochemical data and correlation coeffients comparisons. Units of Kınık Formation and Kozak Granodiorite which intrudes it are the main rock associations in the study area. Kozak plutonic rocks are represented by biotite- granodiorite and biotite-granodiorite porphyr. A brecciated zone of 200 m in width and 1800 m in length takes place at the contact between Kınık Formation and Kozak Granodiorite with NW-SE elongation. Three different brecciations and filling episode are determined in this zone. Most of the breccia and fillings contain micro to cryptocristalline quartz with exceptions of chalcedonic varieties. Quartz, alkali feldspar, plagioclase, biotite and opaque minerals as the breccia grains, as well as metamudstone and granodiorite rock fragments are observed in brecciated zone. Very high negative correlations among SİO2 and Al-, K- and Fe-oxides are indicative at whole rock samples and five samples representing brecciation zone. Due to high positive correlation coefficients between Cu and Ag point out that those trace elements exhibit the behavior of similar mobilities at this zone. Gold grains are determined in the brecciated fragments of first episode. Gold is not observed in any other breccia and fillings. 2006, 69 pages