Balıkesir-Havran ilçesi Tepeoba Cu-Mo oluşumunun maden jeolojisi
Ore geology of the Tepeoba (Balıkesir-Havran) Cu-Mo formation
  1. Tez No: 170102
  2. Yazar: TUĞBA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANER ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bahkesir, Havran, Tepeoba, Copper-Molybdenum Mineralization, Breccia Zone, Andalusite 11
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BALIKESİR-HAVRAN İLÇESİ TEPEOBA Cu-Mo OLUŞUMUNUN MADEN JEOLOJİSİ Tuğba YILDIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Balıkesir-Havran-Tepeoba Cu-Mo cevherleşmesi KB Anadolu'da Havran ilçesinin 8 km kuzeyinde yer almaktadır. Çalışma alanında temeli Triyas öncesi yaş verilen Kalabak Formasyonu'na ait biyotit- fillat olarak adlandırılan düşük dereceli metamorfik kayaçlar oluşturur. Bu birimin yanı sıra aynı formasyon içinde amfibolleşmiş mikrodiyorit ve aktinolitfelslerden oluşan yeşil renkli metavolkanitler yer alır. Bu kayaçların bulunduğu ortama kırıklanmalar eşleniğinde Eybek Plütonu'na ait biyotit granodiyoritler sokulum yapmışlardır. Bu intrüzyondan sonra çalışma alanında ilk kez alkali feldispat granit ile granofir diye adlandırılan derinlik ve damar kayaçlan sokulum yapmışlardır. Kırıklanmalar biyotit fillatlarda breşleşmelere yol açmış, bu kayaçların alüminyumca zenginliğine bağlı olarak 550-600 °C sıcaklıklarda tahminen 2 kbTık basınç koşullan altında kontakt metamorfizma nedeniyle andaluzit mineralleri içeren felsler oluşmuştur. Bu felsler içinde ilk kez safire ait optik özellikleri olan korund minerallerinin görülmesiyle sıcaklığın biraz daha yüksek olabileceği sanılmaktadır. Bu korundlar hidrotermal çözeltilerin etkisiyle de oluşmuş olabilir. Aynı kayaçlarda turmalin, topaz ve floritin bulunması Sn ve Be elementlerinin eşlik etmesi pnömatolitik-pegmatitik çözeltilerin etkinliği anlaşılmıştır. Bu breş zonu kayaçlarında potasik alterasyon izleri ve hidrotermal evreye özgün Cu-Mo'mn yanı sıra Au-Ag-As-Sb ve biraz da Pb-Zn içeren cevher mineralleri izlenmektedir. Bu eser elementlerle arasındaki yüksek ve çok yüksek pozitif korelasyon ilişkileri cevherleşmeye sebep olan cevher oluşum süreçlerini anlamaya yardımcı olmaktadır. 2006, 78 sayfa Anahtar KelimelenBalıkesir, Havran, Tepeoba, Bakır-Molibden Cevherleşmeleri, Breş Zonu, Andaluzit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ORE GEOLOGY OF THE TEPEOBA (BALIKESİR-HAVRAN) Cu-Mo FORMATION Tuğba YILDIZ Ankara University Graduate of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Tepeoba Cu-Mo mineralization is located at 8 km North of Havran, Balıkesir, NW Anatolia. One of the low grade metamorphic rocks called as biotite phyllite belonging to pre- Triassic Kalabak Formation crops out at the basement of the studied area. In addition to this unit, green colored metavolcanites represented by amphibolized microdiorite and actinolitefelses are other members of Kalabak Formation. Biyotite granodiorites of Eybek pluton intrude these rocks where they find available fractures in them. Alkali feldspar granite and granophyr intrusions which are newly found out at this area, take place after the main Eybek plutonism. Fractures are caused brecciation at biotite phyllites. Due to aluminium enrichment of the country rock (i.e phyllites) and contact metamorphism under 550-600°C temperatures and 2 kb pressures, felsic contact rocks including andalusites occurred at the investigated area. Corundum laths showing optical similarities to sapphire are newly discovered at these felsic rocks. The formation of prismatic corundum minerals can be explained by either higher temperatures caused by close distance to intrusion or by the affects of hydrothermal solutions. The affects of pneumatolitic and pegmatitic solutions are defined by tourmaline, topaz and flourite minerals and Sn and Be element enrichments of these contact metamorphic felsic rocks. Brecciated zones carry the indications of potassic alterations. In addition to Cu and Mo, Au-Ag-As-Sb and some Pb-Zn ore element enrichments should form under kata- to mesothermal stages of hydrotermal solutions. High positive correlations of above mentioned ore elements assist us to understand of the ore forming processes. 2006, 78 pages