Kapullu hamamı ve dolayının (Beypazarı) hidrojeoloji incelemesi
Hydrogeological investigation of the Kapullu bath spring and surroundings (Beypazarı/Ankara)
  1. Tez No: 170103
  2. Yazar: SEZEN DİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beypazarı Granitoyidi, Kapullu hamamı kaynağı, izotop, hidrojeokimya, Kapullu Fayı, Beypazarı Granitoid, Kapullu bath spring, isotope, hydrochemistry, Kapullu Fault 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAPULLU HAMAMI VE DOLAYININ (BEYPAZARI) HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Sezen DİKER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Kapullu hamamı kaynağı, Beypazarı granitoid plutonunun güney ucunda yer almaktadır. Bu pluton genel olarak; granodiyorit, monzonit ve kuvars monzonit bileşimindeki kayaçlardan oluşmaktadır. Kapullu hamamı kaynağı başlıca monzonit bileşimli anakayadan boşalmaktadır. Monzonitlerde yapılan petrografik incelemelerle, anakayanın başlıca K-feldispat, oligoklaz, amfibol, biyotit ve az oranda kuvars ve piroksen içerdiği belirlenmiştir. Kırbası 'ndan Kapullu hamamına yaklaştıkça sırasıyla holokristalin tanesel, kataklastik ve mörter doku özelliği sergilediği tesbit edilmiştir. Beypazarı granitoyidi, inceleme alanında subalkalen ve yüksek potasyum içerikli, kalkalkalen magma karakterindedir. Plütonda yapılan arazi gözlemleri, süreksizlik ölçümleri ve petrografik tanımlamalar sonucunda Kapullu hamamı kaynağının Sakarya nehri üzerinde, KD-GB doğrultusunda uzanan Kapullu Fayı 'ndan boşaldığı tesbit edilmiştir. Bu fay dinamik lokal metamorfizmaya bağlı, normal atımlı bir faydır. Kapullu hamamı kaynağı 40,5 °C sıcaklığında ve saniyede 2,5 litre debiye sahiptir. Kaplıca kaynağının elektriksel iletkenliği yaklaşık 6500 u,S/cm, hidrokimyasal fasiyesi Na+ ve SO42“ tan oluşmaktadır. Monzonitlerden boşalan diğer soğuk su kaynaklarının ise elektriksel iletkenlikleri 340-700 uS/cm arasında, baskın iyonları Ca2+ ve HCO3”tır. İzotopik veriler Kapullu hamamı kaynağının derin dolaşımlı ve meteorik kökenli olduğunu göstermektedir. Kapullu hamamı kaynağı kaptajının yapılması durumunda daha sıcak ve sağlıklı termal su elde etmek mümkün olabilecektir. 2005, 147
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HYDROGEOLOGICAL INVESTIGATION OF THE KAPULLU BATH SPRING AND SURROUNDINGS (BEYPAZARI/ANKARA) Sezen DÎKER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇELÎK Kapullu spring is located to the southern edge of Beypazarı granitoid pluton. Granodiorite, monzonite and quartz monzonite are formed the main lithology of the Beypazarı granitoid. Kapullu bath spring run out from the monzonitic rocks of the Beypazarı granitoid. The monzonite mostly composed of K-feldspar, oligoclase, amphibole, biotite, with rare amount of quartz and pyroxene. The microscopic textural features of the monzonite around Kapullu is changing from the holocrystalline granular texture to cataclastic texture and to the mortar texture towards the Kapullu bath spring in the region. Beypazarı granitoid's magmatic characteristics are subalkaline and include high potassium calcalkaline in the study area. The results of the field studies, structural discontinuities and the microscopically textural features of the region reveal that the Kapullu bath spring is located on the Sakarya river and runs out from Kapullu Fault at the direction of NE-SW. The fault is a normal and formed because of dynamic local metamorphism. Kapullu bath spring has a temperature of 40.5 °C with the 2,5 1/s flow yield. The electrical conductivity of Kapullu bath spring is around 6500 uS/cm with the Na+ and SO42“ hydrochemical facies. The electrical conductivity of other cold springs is between 340-700 uS/cm with the Ca2+ and HCO3”ions dominated. The isotopic data indicate that the Kapullu bath spring has derived from deep circulation with meteoric origin fluids. The developing of the Kapullu bath spring may cause to increase the quality and the temperature of the spring. 2005, 147