Aydın ili Bozdoğan ilçesinde kıl dokumacılığı
Goat hair weaving in Bozdoğan district near the city of Aydın
  1. Tez No: 170181
  2. Yazar: EVREN GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Handicraft, goat hair, goat hair weaving, goat hair thread, tent. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYDIN İLİ BOZDOĞAN İLÇESİNDE KIL DOKUMACILIĞI. Evren GEZER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı (El Sanatları Bilim Dalı) Danışman: Doç. Dr. Zeynep ERDOĞAN Kıl dokumacılığı hayvansal üretimin yaylacılık ve göçer tarzında yapıldığı üretim sisteminde özellikle barınma ve depolama ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla uğraşılan bir el sanatıdır. Bu uğraş ülkemizde önemli bir varlığa sahip olan kıl keçisi ve dolayısıyla kıl keçisi üst lifi için de bir kullanım alanı sağlamaktadır. Aydın ili Bozdoğan ilçesi kıl dokumacılığının yapıldığı önemli bir merkezdir. Özellikle kıl çadır üretiminde yurt içi ihtiyaç karşılanırken bazı Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapılmaktadır. Araştırmada, Aydın ili Bozdoğan ilçesinde kıl dokumacılığının tarihsel gelişimi, bugünkü durumu, dokuma tekniği, kullanılan tezgahlar ve diğer araçlar ile dokumaların dokuma eni, dokuma kalınlığı, çözgü ve atkı sıklığı, metre kare ağırlığı, hava geçirgenliği, su geçirgenliği gibi bazı özellikleriyle dokumadan çıkarılan ipliklerin numara, büküm, kısalma oranı, çözgü ve atkı mukavemeti gibi özellikleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis GOAT HAIR WEAVING IN BOZDO?AN DISTRICT NEAR THE CITY OF AYDIN Evren GEZER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Deparment of Home Economics (Handicrafts Major Science Branch) Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Zeynep ERDO?AN Hair weaving is a handicraft which is used especially for heltering and storage needs in the transhumance and nomad animal production system. Hair weaving provides an area in the use of common goat and goat hair which has a great existance in our country. Bozdoğan district near the city of Aydın is an important center of hair weaving. While we meet the need in the goat hair production in our country it is also exported to the some Middle East countries. In the research it is tried to explain the historical devolopment, current situation, weaving technique, loom and other tools used in the weaving process Bozdoğan district near the city of Aydm. Some physical properties of the woven produced in the region such as width, thickness, warp and weft frequency, weight in squaremeter, air permeability, water permeability and some properties of warp and weft thereads which are minuend from weavings such as number, twist, shortening rates, warp and weft resistance are also given. 2005, 71 pages