Fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'de doku kültürü ve agrobacterium aracılığıyla gen aktarımı
Tissue culture and transformation of field bean (Phaseolus vulgaris L.) using Agrobacterium
- Tez No: 170182
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMALETTİN YAŞAR ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: P. vulgaris, A. tumefaciens, A. rhizogenes, in vitro, in planta, gene transfer, tissue culture, GUS analysis, immature embryo, rooting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FASULYE (Phaseolus vulgaris L.)'DE DOKU KÜLTÜRÜ ve Agrobacterium ARACILIĞIYLA GEN AKTARIMI Sevil SAĞLAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ Bu çalışma fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) Araş, Eskişehir-855 ve Şehirali-90 çeşitlerinin rejenerasyon, köklendirme, in planla ve in vitro koşullarda Agrobacterium'un A. tumefaciens ve A. rhizogenes'in değişik suşları kullanılarak gen aktarımı kabiliyetini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Adventif sürgün rejenerasyonu amacıyla süz konusu üç fasulye çeşidinden alınan apikal meristem, petiol, kotiledon boğum ve hipokotil eksplantları 2,4-D ve kinetin içeren MS besin ortamlarında kültüre alınmıştır. Petiol ve hipokotilden hiç sürgün rejenerasyonu gözlenmezken, apikal meristem ve kotiledon boğum eksplantlarından az sayıda sürgün gözlenmiştir. Sürgün gelişimini hızlandırmak amacıyla 0.1 mg/1 GA3 içeren MS ortamına alt kültüre alınmış, ancak bunlardan gelişmeler kaydedilmemiştir. Sürgün rejenerasyonu için olgunlaşmamış embriyolar 0.05 - 0.15 mg/1 TDZ ve 0.25 mg/I NAA içeren MS besin ortamında kültüre alınmıştır. Köklerime sağlamak için, rejenere olan sürgünler 0.00, 0.25, 0.50, 1.00, 2.00 mg/1 IBA içeren MS besin ortamına alınmıştır. IBA oranının artışına paralel olarak köklenmenin arttığı gözlenmiştir. A. tumefaciens'ın A281 hattı ile çalışma sonucunda incelediğimiz çeşitler gen aktarımına uygun görülmüştür. Ancak onkogenik olmayan hatlarla yapılan çalışmalarda bitkilerin kanamisine dayanıklı olduğu halde GUS pozitif olmadığı tespit edilmiştir. 2004, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: P. vulgaris L., A. tumefaciens, A. rhizogenes, in vitro, in plantat gen aktarımı, doku kültürü, GUS analizi, olgunlaşmamış embriyo, köklendirme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis TISSUE CULTURE and TRANSFORMATION OF FIELD BEAN (Pliaseolus vulgaris L.) USING Agrobacterium. Sevil SA?LAM University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ The study was carried cut to investigate in vitro regeneration, rooting and in vitro, in planta transformation capability of Araş, Eskişehir-855 ve Şehirali-90 varieties of common bean (Phaseolus vulgaris) using different oncogenic and non oncogenic strains of Agrobacterium tumefaciens and A. rhizogenes. Adventitious shoot regeneration was carried out using apical meristem, petiole, cotiledon node and hipocotyl explants on MS medium containing different concentrations of 2,4 D and kinetin. No shoot regeneration was observed from petiole and hypocotyls, whereas limited number of shoots were observed from apical meristem and kotiledon node. In order to accelerate their growth 0.1 mg/1 GA3 was added to the medium at the time of sub culturing but without any results. Immature embriyos of the above mentioned varietes were regenerated on MS medium containing 0.05-0.15 mg/1 TDZ and 0.25 mg/1 NAA. Regenerated shoots were rooted on MS medium containing different concentrations of IBA (0.00, 0.25, 0.50, 1.00, 2.00 mg/1). Rote of rooting increased with each increase in the concentration of IBA. In vitro transformation studies with A281 strain of A. tumefaciens showed that the plant was susceptible to transformation. However, with non oncogenic strains of A. tumefaciens although kanamycine resistant plants were achieved but none of them was GUS pozitive. Similarly, in planta transformation study showed a very limited success, which could not be verified using GUS analysis. Z004, 68 pages