Mersin Körfezi'nde dağılım gösteren izmarit balıklarının (Maena sp.) bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigating of some biological features of spicara (Maena sp.) distributing in Mersin Bay
- Tez No: 170192
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İzmarit balığı, büyüme, kondisyon faktörü, Mersin Körfezi, Spicara, growth, condition factor, Mersin Bay 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MERSİN KÖRFEZİ' NDE DAĞILIM GÖSTEREN İZMARİT BALIKLARININ {Maena sp.) BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yasemin TEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hasan H. ATAR Bu çalışmada, Mersin Körfezi' nde dağılım gösteren izmarit balığının bazı biyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla, 1 Ekim 2004- 31 Mart 2005 tarihleri arasında yakalanan toplam 370 adet balık örneği incelenmiştir. İzmarit balıklarında (dişi+erkek) minimum ve maksimum total boy değerleri 10,5-18,4 cm; ağırlık değerleri ise 13,3- 68,47 g olarak tespit edilmiştir. Avlanan balıkların % 52,43' ünün dişi, % 47,57' sinin erkek olduğu ve en fazla balığın 2 yaş grubunda ( % 42,70) olduğu belirlenmiştir. Von Bertalanffy' nin boyca ve ağırlıkça büyüme sabitlerinden Loo = 21,47 cm, K = 0,2298, to = -2,442 ve Woo = 72,94 g, K = 0,275, to = -0,341 şeklinde, boy-ağırlık ilişki denklemi ise; W=00759*L2,312646 şeklinde bulunmuştur. Populasyondaki bireylerin kondisyon faktörleri 1,134 ile 1,740 arasında dağılım göstermektedir. 2005, 44 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATING OF SOME BIOLOGICAL FEATURES OF SPICARA {Maena sp.) DISTRIBUTING ÎN MERSİN BAY Yasemin TEKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hasan H. ATAR In this research, the some biological features of Spicara were examined, based on totaly 370 specimens collected from in Mersin Bay between 1 October 2004 and 31 March 2005. It is found that in spicara minimum and maksimum total length is 10,5-18,4 cm; in the examination of weight minimum and maksimum which are found as 13,3-68,47 g. İt has been determined that age group 2 (42,70 %) was the predominant in the fish and the sex composition was 52,43 % female and 47,57 % male. Von Bertalanffy' s growth constants in length and weight were also estimated as Loo = 21,47 cm, K = 0,2298, to = -2,442 and Woo = 72,94 g, K = 0,275, to = -0,341, the lenght-weight relation ship was calculated as W=0.0759*L2,312646. Condition factors were determined to vary between 1,134 and 1,740 in the population. 2005, 44 Pages