Mersin Körfezi'nde dağılım gösteren barbunya balığının (Mullus barbatus L. 1758) bazı büyüme özelliklerinin incelenmesi
Investigating of some growth features of red mullet (Mullus barbatus L. 1758) distributing in Mersin Bay
- Tez No: 170193
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Red mullet, condition factor, lenght-weight relationship, Mersin Bay u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MERSİN KÖRFEZİ'NDE DAĞILIM GÖSTEREN BARBUNYA BALIĞININ {Mullus barbatus L. 1758) BAZI BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Tülin METE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışmanı: Doç. Dr. Hasan H. ATAR Bu araştırma, Ekim 2004-Nisan 2005 tarihleri arasında Mersin Körfezi'nde dağılım gösteren barbunya balığının {Mullus barbatus) bazı büyüme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için toplam 297 adet balık incelenmiştir. Bireylerin I-III yaş arasında dağılım gösterdiği ve bölgedeki populasyonun büyük bir bölümünü dişilerin oluşturduğu gözlenmiştir. Barbunya balıklarında (dişi+erkek) minimum ve maksimum total boy değerleri 10,5-18,5 cm; ağırlık değerleri ise 14,42- 86,29 g olarak tespit edilmiştir. Kondisyon faktörü, dişi ve erkek için ayrı ayrı hesaplanmış ve tüm bireyler için 1,3195 olarak hesaplanmıştır. Von Bertalanffy' nin boyca ve ağırlıkça büyüme parametreleri; Loo=27,90, k=0,1149, to=-3,4708, Woo=190,12, k= 0,0947, to=-0,2897, Boy-ağırlık ilişkisi denklemi ise; W= 0,021 172*L2,798398 şeklinde bulunmuştur. 2005, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Barbunya balığı, kondisyon faktörü, boy-ağırlık ilişkisi, Mersin Körfezi i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATING OF SOME GROWTH FEATURES OF RED MULLET (Mullus barbatus L. 1758) DISTRIBUTING IN MERSİN BAY Tülin METE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hasan H. ATAR This research, has been carried out to investigating of some growth features of Red mullet {Mullus barbatus) distributing in Mersin Bay between October 2004 and April 2005. For that reason, total 297 fish were used. In this population, it was determined that individuals were between I-III age groups and females were represented with the most in this area. It is found that in red mullet minimum and maximum total length is 10,5-18,5 cm; in the examination of weight minimum and maximum which are found as 14,42- 86,29 g. Conditions factor were estimated for females and males separately and for total fish was determined as 1,3195. Von Bertalanffy's growth parameters in length and weight were; Loo=27,90, k=0,l 149, to=-3,4708, Woo=190,12, k= 0,0947, to=-0,2897, the lenght-weight relation ship was calculated as W= 0,021 172*L2'798398 2005, 47 pages