Tilapya balığı (Oreochromis niloticus L.) yavrularının balık unu yerine farklı oranlarda soya unu ilave edilen yemlerle beslenmesinin büyüme parametrelerine etkisi
Effect of partially replacing fishmeal with soybean meal on growth parameters of nile tilapia (Oreochromis niloticus L.)
  1. Tez No: 170191
  2. Yazar: NESRİN UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN BEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapya, Oreochromis niloticus. Besleme, Soya unu, Büyüme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİLAPYA BALIĞI {Oreochromis niloticus L) YAVRULARININ BALIK UNU YERİNE FARKLI ORANLARDA SOYA UNU İLAVE EDİLEN YEMLERLE BESLENMESİNİN BÜYÜME PARAMETRELERİNE ETKİSİ Nesrin UYSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN Bu çalışmada, yavru tilapya balıklarında balık unu yerine, yağsız soya unu ile lisin eklenerek hazırlanan rasyonların etkisi araştırılmıştır. Ortalama % 35.8 ham protein ve 2.6 sindirilebilir enerji içeren üç rasyon hazırlanmıştır. 1. rasyon (grup 1; kontrol) rasyondaki proteinin % 25.13 balık unu proteininden gelmektedir. Deneme rasyonları grup 2 ve 3, balık unundan gelen proteinin sırasıyla % 30 ve % 50 si yerine yağsız soya unu proteini gelecek şekilde hazırlanmıştır. Deneme 12 hafta süresince suyun filtre edildiği kapalı dolaşımlı sistemde yürütülmüştür. En yüksek ortalama ağırlık kazancı ve spesifik büyüme oranı 1. rasyon ile beslenen 1. grupta (646.15 % ; 2.39) saptanmıştır (P0.05 istatistiksel önem seviyesine göre fark yoktur. Ayrıca grup 2 ve 3 arasında ortalama ağırlık kazancı ve yem değerlendirme oram dışında, diğer parametreler açısından fark (P>0.10) önemli değildir. Bütün ölçüm kriterleri dikkate alındığında, balıkların performansı değişmeden balık unundan gelen balık proteininin %50 si yerine rasyona yağsız soya unu ilavesi önerilebilir. 2006, 28 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters of Thesis EFFECT OF PARTIALLY REPLACING FISHMEAL WITH SOYBEAN MEAL ON GROWTH PARAMETERS OF NILE TILAPIA {Oreochromis niloticus L.) Nesrin UYSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Süleyman BEKCAN In this study, the effect of replacement of fish meal by defatted soybean meal with the dietary lysine supplementation in prepared diet was investigated in Nile tilapia fingerlings. Three different experimental diets (all containing mean 35.8% crude protein and 2.6 digestible energy) at a various ratios of soybean meal has prepared. Diet 1 (Group 1; Control) Protein from fish meal is 25.13 % of crude protein. Control (grup 1) diets were composed of fish meal completely. Experimental diets group 2 and 3 were composed of 30% and 50% defatted soybean protein respectively instead of fish meal. The experiment was carried out in a closed rearing system with recirculated filtered water for 12 weeks. Highest mean weight gain (MWG) and specific growth rate (SGR) were obtained group 1 fed with diet 1 (646.15 % ; 2.39) and was significantly better than all other levels (PO.10). Optimum feed conversion ratio (FCR) (1.05), protein efficiency ratio (PER) (2.89), average daily growth % (ADG %) (7.71), daily growth index (DGI) (3.90) and feed efficiency (FE) (0.95) (PO.10) were achieved by group 1. However there was no difference among three groups in respect of these values at P>0.05 statistical significance level. In addition, all parameters except FCR and MWG were not significantly different between group 2 and group 3 (PO.10). Based on all measured criteria, these suggest that 50 % of fish protein from fish meal can totally be replaced by defatted soybean meal without adverse effect on fish performance. 2006, 28 pages Key Word: Tilapia, Oreochromis niloticus, Feeding, Soybean Meal, Growth 11