Mogan gölü sualtı makrofitlerinde toprak üstü böyokütlenin mevsimsel değişimleri
Seasonal changes in abone-ground biomass of submerged macrophytes in Mogan lake
  1. Tez No: 170194
  2. Yazar: BİRSEL KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLSUN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sualtı makrofitleri, biyokütle, ötrofikasyon, Mogan gölü, Submerged macrophyte, biomass, eutrophication, Mogan lake
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ SUALTI MAKROFİTLERİNDE TOPRAK ÜSTÜ BİYOKÜTLENÎN MEVSÎMSEL DEĞİŞİMLERİ Birsel KÖSE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilsun DEMİR Mogan Gölü'nde sualtı makrofitlerinin topraküstü biyokütlesi, tür çeşitliliği, bulunma sıklığı ve örtüsünün aylara göre değişimi, bazı fiziksel ve kimyasal su kalite parametreleri Temmuz 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında incelenmiştir, örnekler, 20 istasyondan ayda bir defa olmak üzere alınmıştır. Sualtı makrofitlerinin toprak üstü biyokütlesi kuru ağırlığı 17,3±9,2 ile 2264,8±405 g/m2 arasında değişmiş ve en yüksek ortalama değer Ağustos aynıda belirlenmiştir. Araştırma süresince gölde Ceratophyllum demersum, Chara vulgaris, Cladophora spp., Najas morina ve Potamogeton pectinatus türleri teşhis edilmiştir. Çalışma süresince başlan sualtı makrofiti P. pectinatus türüdür. Göl tabanının temmuz ve ağustos aylarında %95, eylülde %70, ekimde %80, martta %25, nisanda %30, mayısta %45 ve haziran ayında %70'lik bir bölümünün sualtı makrofitleriyle örtülü olduğu saptanmıştır. Çalışma süresince su sıcaklığı 4-27°C, çözünmüş oksijen 5-11,9 mg/1, su derinliği 140-420 cm ve Secchi derinliği 50-230 cm, pH 8-8,7, alkalinite 380-820 mg/1 CaCO3 arasında değişmiştir. Sualtı makrofît yapısı gölün ötrofik bir göl olduğu yönündeki bulguları desteklemektedir. 2005,64 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SEASONAL CHANGES IN ABOVE-GROUND BIOMASS OF SUBMERGED MACROPHYTES IN MOGAN LAKE Birsel KOSE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilsun DEMİR The monthly variations of above-ground biomass, diversity, occurrence and cover of submerged macrophytes and some physical-chemical water quality parameters in Mogan lake were investigated between July 2003 and June 2004. The samples were taken from 20 representative stations monthly. The above-ground biomass of submerged macrophytes varied between 17.3±9.2 and 2264.8±405 g dry weight /m2 and the highest mean value was recorded in August. Ceratophyllum demersum, Chora vulgaris, Cladophora spp., Najas marina and Potamogeton pectinatus were identified in the lake. The dominant submerged macrophyte was P. pectinatus in the research period. The submerged macrophyte cover were determined as 95%, 95%, 70%, 80%, 25%, 30%, 45% and 70% in July, August, September, October, March, April, May and June, respectively. In research period, water temperature, dissolved oxygen, depth, Secchi depth, pH, alkalinity varied between 4-27°C, 5-11.9 mg/1, 140-420 cm, 50-230 cm, 8- 8.7 and 380-820 mg/l CaCCh, respectively. The structure of the submerged macrophytes supported the findings about the eutrophy of the lake. 2005, 64 pages