Çelik elektrodun asidik ortamlardaki korozyonuna polipirol kaplamanın etkisi
The effect of polypyrrole coating on the corrosion of steel electrode in acidic media
  1. Tez No: 170233
  2. Yazar: SEVAL AKPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Elektrot, asitler, polipirol, kaplama, korozyon parametreleri, Steel electrode, acids, polypyrrole, coating, corrosion parameters ii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇELİK ELEKTRODUN ASİDİK ORTAMLARDAKİ KOROZYONUNA POLİPİROL KAPLAMANIN ETKİSİ Seval AKPOLAT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Semra BİLGİÇ % 12 Cr lu paslanmaz çeliğin 1 M HC1, H2SO4 ve H3PO4 ortamlarındaki korozyon parametreleri Tafel ekstrapolasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Daha sonra çelik 0,1 M Pirol+0,3 M okzalik asit çözeltisinde dönüşümlü voltametri yöntemiyle polipirolle kaplanmış, kaplı elektrodun yine aynı ortamlardaki korozyon parametreleri ve % inhibisyon etkinlikleri bekleme sürelerine bağlı olarak incelenmiştir. Çalışılan bütün asidik ortamlarda bekleme süresinin artmasıyla korozyon akım yoğunluklarının arttığı, % inhibisyon etkinliklerinin ise bir miktar azaldığı belirlenmiştir. Çalışmada korozyon akım yoğunluğu ve % inhibisyon etkinliğinin H2SO4 > H3PO4 > HC1 sırasında değiştiği bulunmuştur. 2005, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF POLYPYRROLE COATING ON THE CORROSION OF STEEL ELECTRODE IN ACIDIC MEDIA Seval AKPOLAT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Prof. Dr. Semra BİLGİÇ The corrosion parameters of stainless steel which contains percentage 12 Cr, in İM HC1, H2SO4 and H3PO4 media have been determined by Tafel extrapolation method.Later, steel was coated with polypyrrole in 0,1 M Pyrrole+0,3M Oxalic acid solution by cyclic voltammetric method. The corrosion parameters of coated electrode in the same media and percentage inhibition efficiencies were investigated according to duration times. In all acidic media studied, the more the duration time, the more corrosion current densities and the fewer percentage inhibition efficiencies were determined. In this study, it was found that the corrosion current density and inhibition efficiency variation order is H2So4>H3P04>HCl. 2005, 61 pages