Beyaz kutu modeli kullanan doğrusal olmayan kendinden ayarlamalı PID kontrol algoritmasının bir nötralizasyon prosesine uygulanması
Application of nonlinear self-tuning PID control algorithm using white box model to a neutralisation process
  1. Tez No: 170263
  2. Yazar: YAPRAK DURAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALE HAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: pH kontrol, PID kontrol, kendinden ayarlamalı kontrol, borusal akış reaktör, pH control, PID control, Self-tuning control, Tubular flow reactor. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYAZ KUTU MODELİ KULLANAN DOĞRUSAL OLMAYAN KENDİNDEN AYARLAMALI PID KONTROL ALGORİTMASININ BİR NÖTRALİZAS YON PROSESİNE UYGULANMASI Yaprak DURAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Hale HAPOĞLU Borusal akış reaktörleri kimya sanayinde ve atık su boşaltım tesislerinde kullanılmaktadır. Bu tip reaktörlerin çıkış değişkenlerini kontrol etmek zaman gecikmeleri yüksek olduğu için oldukça güçtür. Nötralizasyon reaksiyonlarında baz veya asit çözelti derişimlerinde meydana gelen herhangi bir değişiklik, pH değerinin çok büyük değişimleri ile doğrusal olmayan davranış görülmesine neden olmaktadır. Aynı doğrusal olmayan davramş sürekli reaktörlerde gerçekleştirilen bu tür reaksiyonlarda reaktör besleme akış hızlarının değiştirilmesi sırasında da gözlenir. Bu tip doğrusal olmayan davranışın kontrol edilmesi için ileri kontrol stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, borusal akış reaktöründe zayıf asit-kuvvetli baz girdisi olan bir nötralizasyon prosesinin pH kontrolü incelenmiştir. Kullanılan borusal akış reaktör çıkışında bir pH metre ile on-line olarak pH ölçümü yapılmıştır. Reaktörün çıkış akımında ölçülen pH değerinin farklı kontrol algoritmaları kullanılarak set edilen değerde tutulması amaçlanmıştır. Ayarlanabilen değişken olarak baz akış hızı seçilmiştir. Bu amaçla ilk olarak dinamik deneyler yapılmış ve kontrol öncesi sistemin davranışları üzerinde gözlemler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra PID kontrol ile“siyah kutu”ve“beyaz kutu”yöntemleri kullanılan Kendinden Ayarlamalı PID (STPID) kontrol algoritmaları kullanılarak kontrol deneyleri gerçekleştirilmiştir. 2005, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis APPLICATION OF NONLINEAR SELF-TUNING PID CONTROL ALGORITHM USING WHITE BOX MODEL TO A NEUTRALISATION PROCESS Yaprak DURAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Hale HAPO?LU Tubular flow reactors are utilized in chemical industry and waste water discharged plants. To control these type of reactors' output variables is very difficult, because of high dead-time. Nonlinear behaviour occurs because of very high changes in pH value in the face of solution of acid and base concentration changes in neutralisation process. Same nonlinear behaviour also occurs in the face of feed flow rate changes. Advance control strategies are needed to control the nonlinear processes. In the present work, pH control of a neutralisation process was investigated in a tubular flow reactor with dilute acid and concantrated base inputs. Output pH value of the reactor was measured by using on-line pH meter. This controlled pH value was maintained at the set point by using various control algorithms. Base flow rate was chosen as manipulated variable. After experiments were achieved for dynamic analysis, control analysis were investigated by using PID and self-tuning PID algorithms based on white and black box models. 2005, 70 pages