Katodik depozitlerden fulleren ve nanotüp üretimi
Fullerene and nanotube production from cathodic deposits
  1. Tez No: 170262
  2. Yazar: MUSTAFA OYMAEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURHANETTİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fullerenler, katodik depozit, nanotüp, fulleren verimi, Fullerene, cathodic deposite, nanotube, fullerene yield 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATODİK DEPOZİTLERDEN FULLEREN VE NANOTUP ÜRETİMİ Mustafa OYMAEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Burhanettin ÇÎÇEK Grafit-Ark Buharlaştırma yöntemi ile fulleren üretimi sırasında anot grafit çubuk harcanırken, anot grafit çubuktan kopan parçaların bir kısmı da katot yüzeyinde birikme yapmak suretiyle, katodik depozitleri oluşturmaktadırlar. Bu katodik depozitler içerisinde, yapısal olarak tüp şeklinde olan karbon nanotüpler oluşmaktadır. Bu çalışmada molekül yapısı sayfa şeklinde olan grafitten elde edilen fulleren verimi ile katodik depozitlerin grafit ark buharlaştırma yönteminde anot olarak kullanılmasıyla elde edilen fulleren verimi karşılaştırılmıştır. Ayrıca katodik depzitlerden elde edilen fulleren verimine çeşitli parametrelerin etkilerinin (akım, gerilim, ark açıklığı vs.) incelenmesi amaçlanmıştır. Grafitten elde edilen fulleren verimi ile aynı şartlarda katodik depzitlerden elde edilen fulleren verimi karşılaştırıldığında, grafitten elde edilen fulleren verimi ortalama % 5 lerde kalırken, katodik depozitlerden elde edilen fulleren verimi ortalama % 18 lere ulaşmaktadır. Bu sonuç da katadik depozitlerin fulleren verimine olumlu yönde etki yaptığım göstermektedir. 2005, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis FULLERENE AND NANOTUBE PRODUCTION FROM CATHODİC DEPOSITS Mustafa OYMAEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Burhanettin ÇÎÇEK During the fullerene production by graphite-arc evaporation method, anode graphite rod consumes and the particules released from anode rod deposites on cathode surfaces. These deposites on the cathode surfaces are called cathodic deposites. Among these cathodic deposites, tube shaped structures of these deposites are called carbon nanotubes. In this study, yields of fullerenes produced from graphite which has a sheet shape molecular structure and from the cathodic deposites which are used as an anode in graphite-arc evaporation method are compared. Also the investigation of the effects of different parameters like current, voltage, arc-gap to the fullerene yield produced by graphite-arc evaporation are aimed. By the comparison between fullerene yields from graphite and cathodic deposites at the same conditions, the yield of fullerene from graphite is found approximately 5% and the yield from cathodic deposites was found 18% app. This result show that the cathodic deposites increases fullerene yield efficiently in graphite-arc evaporation method. 2005, 81 pages