Diyarbakır ili kavun (Cucumis melo L.) ve karpuz (Citrullus lunatus Thunb.(Mansf.) ekiliş alanlarında tylenchida (nematoda) türleri üzerinde taksonomik araştırmalar
Taxonomic studies on the of tylenchıda (nematoda) in muskmelon (Cucumus melo L.) and watermelon (Cıtrullus lunatus (Thunb.) Mansf.) cultivated areas in Diyarbakır province
- Tez No: 170270
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ÖKTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tylenchida, taksonomi, kavun, karpuz, toprak ve Diyarbakır, Tylenchida, taxonomy, muskmelon, watermelon, soil and Diyarbakır 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET Doktora Tezi DİYARBAKIR İLİ KAVUN (CUCUMIS MELO L.) VE KARPUZ (CITRULLUS LUNATUS (THUNB) MANSF. ) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHİDA (NEMATODA) TÜRLERİ ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Ayşe Nur OSMANOGLU (TAN) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN Bu çalışmada Diyarbakır İli'nde (BismilÇınar, Çermik, Çüngüş, Ergani, Merkez ve Silvan ilçelerinde) kavun (Cucumls melo L.) ve karpuz (Citrullus lunatus (Thunb) Mansf. ) ekiliş alanlarında bulunan Tylenchida (Nematoda takımına ait bitki paraziti türlerin faunistik ve taksonomik olmak üzere iki bölümde incelenmesi yapılmıştır. 2001 ve 2002 yıllarında ergin Tylenchida türlerinin yoğun bulunduğu Temmuz-Ağustos aylarında toprak ve kök örnekleri alınmıştır. Alınan toprak ve kök örneklerinden elde edilen nematodların daimi preparatlan hazırlanarak, Tylenchida takımına ait türlerin ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Her türün tanımı, sinonimleri, görülen varyasyonlar, çalışma kapsamına giren alanlardaki yayılışı, literatürde kayıtlı kalışı ve habitatları verilmiştir. Ayrıca tekniğine uygun olarak alınan toprak örneklerinde su ile doymuşluk (%), toplam tuz (%), pH, kireç, bitkilere yarayışlı besin maddeleri (kg/da) ve organik madde (%) analizleri yaptırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Tylenchida takımının Tylenchina alttakımına ve Anguinata aratakımına bağlı Tylenchoidea, Anguinoidea ve Hoplolaimoidea üstfamilyalarından 5 familya, 8 alt familya ve 16 cinse bağlı 28 tür saptanmıştır. Tespit edilen türlerden; Pratylenchus coffeae, Pratylenchus fallax ve Rotylenchulus borealis Türkiye nematod faunası için yeni kayıttır. Çalışmada saptanan en yaygın türler olarak ilk beş sırayı Filenchus cylindricauda, Pratylenchus fallax, Boleodorus thyllactus, Ditylenchus destructor, Merltnius nanus almıştır. 2005, 204 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis TAXONOMIC STUDIES ON THE SPECIES OF TYLENCHIDA (NEMATODA) IN MUSKMELON (CUCUMIS MELO L.) AND WATERMELON (CITRULLUS LUNATUS (THUNB.)MANSF.) CULTIVATED AREAS IN DİYARBAKIR PROVINCE AYŞE NUR OSMANO?LU (TAN) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN In this study, plant parasitic species of Tylenchida in the muskmelon(Cucu»us melo L.) and watermelon {Citrullus lunatus (Thunb) Mansf.) fields in Diyarbakır (Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Ergani, Merkez, Silvan) are examined in considering their two main aspects, when adult Tylenchida species are more abundant, soil and plant root samples were taken during July and August in 2001-2002, nematode samples were extracted, prepared and the ones belonging to Tylenchida were identified. Synonyms, possible variations, distribution and habitats of each species are considered, as a result of both laboratory studies and literature records. In addition to that study, the soil samples taken methodically were analyzed for their pH, texture, nutrition, elements (P205, K20), water saturation salinity and organic element caharacteristics. 28 species were determined of which this species placed in 16 genus of 8 subfamilies of Tylenchoidea, Dolichodoridea, Hoplolaimoidea superfamilies of Tylenchina, Hexatylina suborder of Tylenchina order. Pratylenchus coffeae, Pratylenchus fallax and Rotylenchulus borealis are first record for the Nematoda fauna of Turkey. The most encountered species in this study are Filenchus cylindricauda, Pratylenchus fallax, Boleodorus thyllactus,, Ditylenchus destructor, Merlinius nanus. 2005,204 pages