Topraktan ve yapraktan uygulanan borun bazı ekmeklik ve makarnalık buğday genotiplerinde verim ve kimi kalite özelliklerine etkisi
Effects of soil and foliar applied boron on yield and some quality parameters of bread (Triticum aestivum L.) and durum (Triticum durum L.) wheat genotypes
- Tez No: 170269
- Danışmanlar: PROF.DR. RIFAT YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraktan ve yapraktan bor gübrelemesi, ekmeklik ve makarnalık buğday, verim, verim ve kalite özellikleri, gelişim dönemleri, besin maddesi içeriği, Soil and foliar boron fertilization, bread and durum wheat, yield, yield and quality properties, growth stages, nutrient element content 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
ÖZET Doktora Tezi TOPRAKTAN VE YAPRAKTAN UYGULANAN BORUN BAZI EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAY GENOTİPLERİNDE VERİM VE KİMİ KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Yakup ÇIKILI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN Bu çalışmada, topraktan (0, 0.3, 0.6, ve 0.9 kg B da"1) ve sapa kalkma başlangıcı, çiçeklenme başlangıcı ve süt olum başlangıcı dönemlerinde yapraktan (100 kez seyreltildikten sonra, %0, %0.5, %1.0 ve %1.5 B) uygulanan B (boraks, Na2B4O7.10H2O)'un ekmeklik (Bezostaja-1, Gerek-79) ve makarnalık (Kızıltan-91, Kunduru-1149) buğday çeşitlerinin verim ile bazı verim ve kalite özelliklerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ankara-Haymana ekolojik koşullarında iki yıl süreyle tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü tarla denemeleri yürütülmüştür. Ayrıca, uygulamaların sapa kalkma başlangıcı, çiçeklenme başlangıcı, süt olum başlangıcı dönemlerinde tüm bitkinin ve tanenin besin maddesi (N, P, K, Ca, Zn ve B) içeriğine etkisi araştırılmıştır. Denemeler sonunda, topraktan ve yapraktan uygulanan B'un buğday çeşitlerinin tane verimi ve verim özelliklerine (biyolojik verim, toplam ve fertil başak sayısı) etkisi önemli bulunurken, kalite özelliklerine (bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tanede protein içeriği) etkisi önemli bulunmamıştır. Topraktan B uygulamasında, Gerek-79 çeşidinin tane verimi, toplam ve fertil başak sayısı ve biyolojik verimi artmıştır. Buğday çeşitlerin sapa kalkma başlangıcı döneminde N, P, K ve B içeriğine, çiçeklenme başlangıcı ve süt olum başlangıcı dönemlerinde ise N ve P içeriğine topraktan ve yapraktan B uygulamalarının etkisi önemsiz bulunmuştur. Çiçeklenme başlangıcı ve süt olum başlangıcı dönemlerinde B uygulamalarının buğday çeşitlerinin Ca, Zn ve B içeriklerine etkisinin önemli olduğu saptanmıştır. Topraktan ve yapraktan B uygulamalarının buğday çeşitlerinin tanede K, Ca, Zn ve B içeriğine etkisi önemli, N ve P içeriğine etkisi ise önemsiz bulunmuştur. 2005, 244 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF SOIL AND FOLIAR APPLIED BORON ON YIELD AND SOME QUALITY PARAMETERS OF BREAD (Triticum aestivum L.) AND DURUM (Triticum durum L.) WHEAT GENOTYPES Yakup ÇIKILI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. S. Rıfat YALÇIN The aim of this work was to determine effects of soil (0, 3, 6 and 9 kg B ha"1) and foliar (0, 0.5%, 1.0% and 1.5% B; after dilution of 1:100 ratio) applied boron (from borax, Na2B4O7.10H2O) at the beginning of both stem elongation, flowering and milk dough stages on yield and some yield and quality parameters of bread {Triticum aestivum L. cvs., Bezostaja-1 and Gerek-79) and durum (Triticum durum L. cvs., Kızıltan-91 and Kunduru-1149) wheat cultivars. Field experiments, Ankara- Haymana ecological conditions, in a randomized complete block design split-split plot with 4 replications were carried out for two growing seasons. In addition, effect of all applications were investigated on nutrient elements (N, P, K, Ca, Zn, and B) contents of grain and whole plant at the beginning of both stem elongation, flowering and milk dough stages. According to the results of the two year experiments, the effect of soil and foliar applied B was found significant on grain yield and some yield parameters (biomass, total and fertile spike number) of wheat cultivars. The effect of soil and foliar applied B was not found significant on some quality parameters (thousand kernel weights, test weight and grain protein content) of wheat cultivars. Grain yield, total and fertile spike number, and biomass (straw + grain) of Gerek-79 cultivar were increased by soil applied B. The effects of soil and foliar B applications were not found significant in N, P, K, and B contents at the beginning of stem elongation stage, and N and P contents at the beginning of milk dough stage of wheat cultivars. Effects of soil and foliar B applications were found significant on Ca, Zn and B contents at the beginning of both flowering and milk dough stages of wheat cultivars. Effects of soil and foliar B applications were found significant on K, Ca, Zn and B contents in grain of wheat cultivars and were not found significant on N and P contents. 2005, 244 pages