Tariş zeytin ve zeytinyağı tarım satış kooperatiflerinde devlet yatırım yardımları ve kooperatif-ortak ilişkisi
The investment encouragement support and cooperative-shareholders relations in taris olive and olive oil agricultural sales cooperatives union
  1. Tez No: 170272
  2. Yazar: MEHMED YURDAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tariş, Kooperatif, Birlik, Zeytinyağı, Devlet Yardımları, Taris, Cooperative, Union, Olive Oil, Investment Encouragement 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİNDE DEVLET YATIRIM YARDIMLARI VE KOOPERATİF-ORTAK İLİŞKİLERİ Mehmet Yurdal ŞAHİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Ahmet ÖZÇELİK Bu araştırmanın amacı; Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde faaliyette bulunan ve teşvik belgesi almış Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne devlet yardımlarının ekonomik etkisini araştırmak ve kooperatif ortak ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla birliğe bağlı 22 kooperatif incelenmiştir. Belirtilen birim kooperatifler ile birlik işletmelerinin yöneticileri ve tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen kooperatif ortaklarına uygulanan anketler yardımı ile bilgiler toplanmış, birliğe ait bilançolar incelenerek mali analiz yapılmış ve Hazine Müsteşarlığı tarafından birliğe düzenlenen teşvik belgeleri kapsamındaki devlet yardımlarının etkisi incelenmiştir. Birim kooperatif yöneticilerinin %50'si 50 yaş ve daha üzeri yaş grubuna mensup olup %68.18'i İlkokul mezunudur. Kooperatifte; kooperatifçilik ilkelerinden gönüllülük ve serbest giriş, ortakların demokratik yönetimi, ortakların ekonomik katılımı, kooperatifler arası işbirliği ve toplumsal sorumluluk ilkelerinin uygulanması özerklik ve bağımsızlık, eğitim öğretim ve bilgilendirme ilkelerine göre daha yüksektir. Teşviklerin yatıran kararını etkileme oram %59,09'dur. Yöneticilerin %54,55'i devlet yardımlarının yatırımları için yeterli olmadığım belirtmiştir. Ortakların %38,14'ü 65 yaş ve üzerinde yaş grubunda olup %69,07'si İlkokul mezunudur. Ortakların genel kurula katılma oranı %78,35 olup ortakların %84,54'ü kooperatifle herhangi bir sorun yaşamamışlardır. Teşvik belgesi alman yatırımlar ile kooperatif ortak ve çocukları öncelikli olmak kaydıyla yaklaşık 210 kişiye istihdam sağlanmış, ortakların ürün nakliye masrafları azalmış, ürün maliyetleri düşmüş, birliğin ihracata katkısı artmış, ortaklar kooperatif hizmetlerinden daha fazla yararlanmış, zeytinyağı kalitesi ve dolayısı ile ürün fiyatı artmıştır. Uygulanan devlet yardımları tutan yapılan yatırım harcamalarının %10'una karşılık gelmektedir. Söz konusu devlet yardımlarının birliğin yatırımlarında çok fazla yönlendirici etkisi olmamıştır. Birlik 1995-2004 dönemindeki ekonomik faaliyetlerinin yaklaşık %91'ini dış kaynaklardan temin etmiştir. Bu dönemdeki faiz gideri toplam cironun %32'sini oluşturmuştur. 2005, 202 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis THE INVESTMENT ENCOURAGEMENT SUPPORT AND COOPERATIVE- SHAREHOLDERS RELATIONS IN TARIS OLIVE AND OLIVE OIL AGRICULTURAL SALES COOPERATIVES UNION Mehmet Yurdal ŞAHİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor:Prof.Dr.Ahmet ÖZÇELİK The aim of this study is to search the economic impact of the government support certificates which is prepared for Taris Olive and Olive Oil Agricultural Sales Cooperatives Union operates in Aydm, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Muğla and determine the cooperative- shareholders relations. The data has been collected by applying questionaries to the managers of those 22 local cooperatives, and 22 enterprises of the local cooperatives and the shareholders of the local cooperatives selected by using stratified random sampling method, financial analysis has been done by examining the balance sheets of the union and impact of the state aids within the scope of investment encouragement certificates issued by Undersecretariat of Treasury has been analysed. 50.00% of the managers of the local cooperatives are above the age of 50, and 68.18% of the managers of the local cooperatives graduated from primary school. The implemention of the principles of voluntary and free entrance, democratic management of the shareholders, economic participation of the shareholders, cooperation among cooperatives, social responsibility is more than the implementation of autonomy and independence and also education training and informative principles. The ratio of influence of encouragements on investment decision is 59.09%. 54.55% of the managers have mentioned that state aids are not satisfactory for their investments. 38.14% of the shareholders are 65 years old or more, and 69.07% of them are graduates of primary school. Participation ratio of shareholders at general assembly is 78.35%, and 84.54% of the shareholders have not faced with any problem in then- relationship with the cooperative. As a result of the investments done through investment encouragement certificate; roughly 210 people, particularly cooperative shareholders and their children, have been employed, product transport expenditures of shareholders have been reduced, products costs have been decreased, contribution of union to export has been increased, shareholders have benefited from the cooperative services much more than they had in the past, quality of the olive oil and therefore the product price have been increased. Total amount of the state aids corresponds to 10% of the investment expenditure done. The so- called state aids had no impact on investments of the union. The union has supplied 91% of its financial support for its economic activities in the period 1995-2004 from external sources. The interest expenses in this term is equal to the 32% of the total amount of the balance sheet. 2005, 202 pages