İstisnai Lie gruplarının self-homotopi gruplarının demeti
The sheaf of self homotopy groups of exceptional Lie groups
  1. Tez No: 170303
  2. Yazar: BEYHAN KUTSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABAHATTİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fundamental group, self homotopy group, Lie group, exceptional Lie group, sheaf
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi İSTİSNAÎ LIE GRUPLARININ SELF HOMOTOPİ GRUPLARININ DEMETİ Beyhan KUTSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sabahattin BALCI Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümde, bazı temel kavramlar, ilgili teoremler ve sonuçlar verilmiştir. Üçüncü bölümde, homotopi ve demet teorisi hakkında temel kavramlar verilerek bir örnek olarak esas grupların demeti verilmiştir. Dördüncü bölümde, manifoldlar ve Lie grupları takdim edilerek istisnai Lie grupları oktonyonlar yardımıyla inşa edilmiştir. Beşinci bölüm Lie grupları üzerinde demetlere ayrılmış ve kompakt irtibatlı Lie gruplarının esas grupların demeti inşa edilmiştir Son bölümde, istisnai irtibatlı Lie gruplarının self homotopik tasvirlerinin gruplarının demeti inşa edilmiş ve bazı karakterizasyonlar verilmiştir. 2005, 85 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Esas grup, self homotopi grubu, Lie grubu, istisnai Lie grubu, demet
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE SHEAF OF SELF HOMOTOPY GROUPS OF EXCEPTIONAL LIE GROUPS Beyhan KUTSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Sabahattin BALCI This thesis consists of six chapters. The first chapter has been devoted to the introduction. In the second chapter, some basic concepts, related theorems and results have been given. In the third chapter, homotopy and sheaf theory have been introduced and as an example, the sheaf of the fundamental groups has been given. In the fourth chapter, defining manifolds and Lie groups, exceptional Lie groups have been submitted by means of octanions. Fifth chapter has been devoted to the sheaves constructed over Lie groups. Specifically, the sheaf of the fundamental groups of compact connected Lie groups has been introduced. In the final chapter, the sheaf of the groups of self homotopic maps of exceptional connected Lie groups has been constructed and some characterizations have been given. 2005, 85 pages