Laktokok suşları tarafından üretilen bakteriyosinlerin tanısı ve bu özelliğin genetik doğasının belirlenmesi
Identification of bacteriocin which are produced by lactococcal strains and determination of genetic nature of this property
  1. Tez No: 170304
  2. Yazar: YASİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AKÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lactococcus lactis, bacteriocin, plasmid, conjugation, industrial traits
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Doktora Tezi LAKTOKOK SUŞLARI TARAFINDAN ÜRETİLEN BAKTERİYOSİNLERİN TANISI VE BU ÖZELLİĞİN GENETİK DOĞASININ BELİRLENMESİ Yasin TUNCER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü kültür koleksiyonundan sağlanan 100 adet L lactis (68 adet L lactis subsp. lactis, 24 adet L lactis subsp. cremoris ve 8 adet L lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis) susunda bakteriyosin üretim yeteneği ve bu özelliğin genetik determinantları araştırıldı. Bakteriyosin üreticisi suşlar; laktik asit üretimi, proteolitik aktivite ve faj dirençlilik düzeyleri gibi endüstriye] özellikleri bakımından da incelendi. 100 adet L lactis susu içerisinden, 9 adet L lactis subsp. lactis susu bakteriyosin üretme yeteneğinde bulundu. Etki spektrumları, plazmid profilleri ve toplam hücre proteinlerindeki uyuşmaya göre bu suşlarm esasen 3 farklı suş olduğu belirlendi. L. lactis subsp. lactis PLL19, PLL23 ve PLL47 suşları tarafından üretilen bakteriyosinler, farklı enzim, pH ve sıcaklık uygulamaları sonucu; sırasıyla laktoztrepsin 2, laktisin 481 ve laktisin FS92 olarak tanımlandı. SDS-PAGE analizleri sonucunda; kısmi saflaştırması yapılan laktoztrepsin 2'nin 12000 Da, laktisin 481'in 3400 Da ve laktisin FS92'nin 3500 Da moleküler ağırlıkta olduğu tespit edildi. L lactis subsp. lactis PLL19 susunda 27.3 kb, PLL23 susunda 19.0 kb ve PLL47 susunda 19.6 kb büyüklükteki plazmidlerin bakteriyosin üretimi ve laktoz fermentasyonundan sorumlu olduğu saptandı. L lactis subsp. lactis PLL19, PLL23 ve PLL47 suşlarında bakteriyosin üretim yeteneğini determine eden plazmidlerin konjugal aktarım sıklığı, verici hücre basma 2.6xlO"3-4.5xlO^ arasında belirlendi. Konjugantlarda bakteriyosin üretimini kodlayan plazmidlerin stabilite oranlan % 88-92 arasında bulundu. Bakteriyosin üretme yeteneğindeki 3 L lactis subsp. lactis (PLL19, PLL23 ve PLL47) susunda laktik asit üretimi % 0.48-0.52, proteolitik aktivite düzeyleri 42.6-61.3 ug Tyr/mL arasında saptandı. Bu suşların hiçbirinde fajların tümüne karşı dirençlilik özelliği belirlenmedi. 2005, 125 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lactococcus lactis, bakteriyosin, plazmid, konjugasyon, endüstriyel özellikler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis IDENTIFICATION OF B ACTERIOCINS WHICH ARE PRODUCED BY LACTOCOCCAL STRAINS AND DETERMINATION OF GENETIC NATURE OF THIS PROPERTY Yasin TUNCER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK In this study, bacteriocin production abilities and genetic determinants of this character in producer strains among 100 Lactococcus lactis strains (68 L lactis subsp. lactis, 24 L lactis subsp. cremoris and 8 L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis), provided from culture collection of Ankara University, Agricultural Faculty, Food Engineering Department, were investigated. Industrial traits such as lactic acid production, proteolytic activity and phage resistance were also investigated in bacteriocin producer strains. 9 L lactis subsp. lactis strains were found as bacteriocin producers among 100 L lactis strains. These strains were determined as three different strains according to similarities in their activity spectrum, plasmids and whole-cell protein profiles. Bacteriocins of L. lactis subsp. lactis PLL19, PLL23 and PLL47 were characterized as lactostrepcin 2, lacticin 481 and lacticin FS92, respectively by enzyme, pH and heat treatments. SDS-PAGE analysis showed that molecular weights of partially purified lactostrepcin 2, lacticin 481 and lacticin FS92 were 12000 Da, 3400 Da and 3500 Da, respectively. Bacteriocin production and lactose fermentation abilities of these strains were found to be determined by 27.3 kb, 19.0 kb and 19.6 kb plasmids for PLL19, PLL23 and PLL47 strains of L lactis subsp. lactis, respectively. Plasmids, encoding bacteriocin production in L. lactis subsp. lactis PLL19, PLL23 and PLL47 could be transfered by conjugation with the frequency rates of 2.6x1 O^-ASxlO"4 per donor cell. The stability of plasmids encoding bacteriocin production were ranged at 88-92 % in conjugants. Lactic acid production and proteolytic activity in three bacteriocin producer L. lactis subsp. lactis strains (PLL19, PLL23 and PLL47) were determined at the rates between 0.48-0.52 % and 42.6-61.3 ug Tyr/mL, respectively. Complete phage resistance was not found in any of these strains. 2005, 125 pages