Be tayf türünden etkileşen çift yıldız β lyraenin tayfsal analizi
Spectral analysis of Be- type interacting binary, β lyrae
  1. Tez No: 170308
  2. Yazar: HASAN AK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Stars: binary star, Be stars, emission lines, absorption lines, orbital parameters, variation: long-term, star: p Lyr
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Doktora Tezi Be TAYF TÜRÜNDEN ETKİLEŞEN ÇİFT YILDIZ p LYRAE'NİN TAYFSAL ANALİZİ Hasan AK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman DEMİRCAN Bu tez çalışmasında, (} Lyrae sisteminin, Ondrejov (Çek Cumhuriyeti) ve Dominion Astrofizik Gözlemevi'nde (DAO, Kanada) 1992-2003 yıllan arasında alınmış, 6300-6750 Â dalgaboyu aralığındaki 651 adet tayfının analizi yapılmıştır. Bu bölgede bulunan Ha, Hel 6678, SiH 6347, 6371 Â, Nel 6402, 6506 Â ve Feu 6456, 6482, 6516 Â çizgileri, radyal hız, eşdeğer genişlik ve uzun dönemli değişimler açısından incelenmiştir. Önceleri anakol bileşene ait sadece Sili 6347, 6371 çizgileri belirlenebilir iken, bu çalışmada 6440-6530 Â bölgesindeki Feu 6456, 6482 ve 6516 Â çizgileri KOREL programı ile analiz edilmiş ve bu çizgilerde de her iki bileşenin katkısı ayni edilebilmiştir. Bu çizgilerden 6456 ve 65 16 Â tamamen soğurma, 6482 Â çizgisi ise SÜT de olduğu gibi salma üzerine binmiş soğurma şeklindedir. Sistemin anakol bileşenine ait soğurma çizgileri ilk kez bu çalışmada belirlenmiştir. Yeni keşfedilen bu çizgilerin radyal hız eğrisi FOTEL programı ile çözülmüş ve bulunan parametrelerin daha önceden bulunanlar ile uyum içinde olduğu görülmüştür. Daha önce 3600 gün (yaklaşık 10 yıl) kadar olduğu belirtilen Ha salma çizgisinin uzun dönemli değişiminin 3831 gün olduğu bulunmuştur. Bu 3831 günlük değişim, Ha salmasının mavi (V) ve kırmızı (R) tepelerinin ortalamasının, (V+R)/2, değişiminde kendini daha iyi göstermektedir. Bu değişimin nedeni eliptik bir diskin eksen dönmesi ile açıklanabilir. 2005, 135 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Yıldızlar: çift yıldızlar, Be yıldızlan, salma çizgisi, soğurma çizgisi, yörünge parametreleri, değişim: uzun dönemli, yıldız: P Lyr
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SPECTRAL ANALYSIS OF Be-TYPE INTERACTING BINARY, P LYRAE Hasan AK Ankara University Graduate School of Natural and'Applied Sciences Department of Astronomy and Spice Science Supervisor : Prof. Dr. Osman DEMÎRCAN In this thesis, the 651 spectra of (3 Lyrae taken at Ondrejov (Czech Republic) and Dominion Astrophysical Observatory (DAO, Canada) in the period between 1992 and 2003 covering wavelengths from 6300 to 6750 Â are analyzed. The lines such as Ha, Hel 6678 A, SÜT 6347, 6371 Â, Nel 6402, 6506 A and Fell 6456, 6482 and 6516 Â are used in the investigations of radial velocity, equivalent width and long-term variations. Only Sill 6347, 6371 Â lines originated from the main sequence component were studied in previous works. However the Fell 6456, 6482 and 6516 Â lines became possible to be separated into the components by using KOREL code. Two lines (6456 and 6516 Â) were found as an absorption but the other line appears as an absorption superimposed on a wider emission. Contrary to the previous works where the lines from the main sequence component appearing in emission, the absorption lines from the main sequence component were detected in this study the first time. The orbital parameters were determined from the radial velocity measurements of these newly discovered lines by using FOTEL code. Determined orbital parameters are in agreement with previous determinations. The long-term variation at Ha emission with a period of 3600 days has been re-determined and found to be 383 1 days. This 383 1 days long-term variation shows itself better in the variations on the average, (V+R)/2, of violet, V, and red, R, peaks of Ha emission line. This long-term variation could be explained by the apsidal motion of an elliptical disk around the main sequence component. 2005, 135 pages