OB bileşenli etkileşen çift yıldızlarda rüzgar yapısı
Wind structure around OB type interacting binary stars
- Tez No: 170307
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN DEMİRCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: OB type interacting binaries, stellar winds, line driven winds, Individual stars: V382 Cyg, VI 898 Cyg, VI 182 Aql, EM Cep, V745 Cas, V599 Aql
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Doktora Tezi OB BİLEŞENLİ ETKÎLEŞEN ÇİFT YILDIZLARDA RÜZGAR YAPISI Mehmet TANRTVER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman DEM&CAN OB yıldızlan yaydıktan güçlü ışınım enerjisi ve rüzgarla galaksinin kimyasal evrimini ve dinamiğini etkiler. Kataloglarda 300 kadar büyük kütleli OB yıldızı, etkileşen çift yıldız bileşeni durumundadır. OB türü yıldızlan içeren çift yıldız sistemlerinde ışık eğrisini bozan çevresel etkiler vardır. Bu çevresel etkiler ışık eğrisinde kendini minimumlarda asimetri ve minimum genişliklerinin eşit olmaması şeklinde gösterir. Bu tür sistemlerde (değen ve yan-değen türlerde) aşın kütle kaybı ve izotropik olmayan yıldız rüzgarı ile sistemi terkeden madde, sistem etrafında homojen olmayan birikim bölgeleri, sistemi saran bir zarf oluşturur. Bu birikim maddesi ışık eğrisi üzerinde bozucu etkiler yapmaktadır. Işık eğrisinin bu düşünce ile analiz edilmesi, sistem etrafındaki maddenin modellenebilmesini sağlar. Bu, ışık eğrisi analizinden sistemin çevredeki madde ile beraber modellenmesi demektir. Bu çift yıldızlara gözlemlerinden çevrelerinde yoğun sıcak ve homojen olmayan rüzgar maddesinin varlığı anlaşılmaktadır. Bu sistemlerde büyük olasılıkla bileşenler arası madde aktarımı yoktur. Işınım basıncı ve karşılıklı rüzgar, madenin bir bileşenden diğerine akmasını engellemekte, sistem uzaya rüzgarla madde kaybetmekte ama kütle oranı değişmemektedir. Bu durumda OB bileşenli sistemler için Roche modeli de geçerli olmayabilir. Sistem kütle oram fazla değişmeden uzaya büyük oranda kütle kaybederse bu kütle, sistemi sarar ve sistem ortak zarf evresi geçirir. Ortak zarf evresinde yörünge döneminin hızla küçülmesi, yıldızların biribirine yaklaşması beklenir. Sonuçta bileşen yıldızlar birbirine değebilir. Büyük kütleli çift yıldızlarla ilgili tüm bu öngörüler sistemde oluşan rüzgar yapısına bağlıdır. Bu sistemlerin çevresindeki rüzgar yapısının incelenmesi bu nedenle oldukça önemlidir. EM Cep, V382 Cyg, V1898 Cyg, V74S Cas, V599 Aql ve VI 182 Aql gibi büyük kütleli çift yıldızlar bu tez çalışmasında bu şekilde incelenmiştir. 2005, 148 sayfa ANAHTAR KELİMELER: OB bileşenli etkileşen çift yıldızlar, yıldız rüzgarları, çizgilerin oluşturduğu rüzgarlar, Yıldızlar. V382 Cyg, V1898 Cyg, VI 1 82 Aql, EM Cep, V745 Cas, V599 Aql
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis WIND STRUCTURE AROUND OB TYPE INTERACTING BINARY STARS Mehmet TANRTVER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof.Dr. Osman DEMİRCAN The emitted radiation and winds of OB stars affect the chemical evolution and dynamics of Galaxy. About three hundred massive OB stars in catalogues are in state of interacting binaries. There are environmental effects distorted the light curves in binary stars systems including OB-type. These environmental effects are shown as asymetry in minima and unequality of width of that minima itself in light curves. The matter take leaved from system with excessive mass loss and unisotropic stellar winds form in this kind of systems (in contact and semi-detached type) forms non-homogenous accumulation zone around and circumstellar envelopes surrounding system. These accumulation matter cause distortion in light curves. Analysing with the way of thinking of light curve provides that it can be modeling the circumstellar matters around these systems. This phenomenon means that the system is modeling together with the circumstellar matters around it from analysing of light curve. It is understood the existence of massive, hotter and non-homogeneous wind matter around systems from observations of this OB-type binary stars. There is large probability no mass exchange between components. The radiation pressure and interactive winds prevent flowing of stellar matter from one components to another, binary system loses matter with winds into space but mass ratio of system not changes. In this case Roche model can not be valid for them. If the system loses big ratio mass into space from mass ratio not too changes, this mass surrounds the system and the system passes in common envolope phase. It expects become rapid small of orbital period in common envolope phase and therefore it expects approaching of components to each others. Finally, component stars can contact each others. All that foresights concerned with massive binary stars are depends on wind structure formed in the system. Therefore the inspection of wind structure around these systems are rather important. Massive binaries such as V382 Cyg, VI 898 Cyg, VI 182 Aql, EM Cep, V745 Cas and V599 Aql are inspected by this conditions in this thesis study. 2005, 148 pages