Sapanca ve Abant gölü su, sediment ve sucul bitki örneklerinde ağır metal konsantrasyonlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigation of heavy metal concentrations in the water, sediment and aquatic plant samples of Sapanca and Abant lakes
  1. Tez No: 170312
  2. Yazar: FATİH DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY OBALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sapanca Gölü, Abant Gölü, ağır metal, sucul bitki, Sapanca Lake, Abant Lake, heavy metal, aquatic plant
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET Doktora Tezi SAPANCA VE ABANT GÖLÜ SU, SEDÎMENT VE SUCUL BİTKİ ÖRNEKLERİNDE AĞIR METAL KONSANTRASYONLARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Fatih DUMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Olcay OBALİ Sapanca ve Abant gölleri su, sediment ve bazı sucul makrofitlerde ağır metal akümülasyonunun mevsimsel değişimini incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada, Sapanca Gölü'nden 9 ve Abant Gölü'nden 3 istasyon seçilmiştir ve bu istasyonlardan su, sediment ve makrofit örnekleri (Phragmites australis, Schoenoplectus lacustris, Potamogeton lucens ve Nuphar luted) alınmıştır. Analizi yapılacak örnekler uygun analitik tekniklerle çözüldükten sonra, Pb, Cr, Cu, Mn, Ni, Zn ve Cd içerikleri ICP- OES cihazı kullanılarak tespit edilmiştir. Sapanca Gölü su ve sedimentinde ağır metal kirliliğinin trafik, fosseptik atık, tarımsal gübre ve zirai ilaçlar, Abant Gölü su ve sedimentinde ise trafik ve fosseptik atık kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Ağır metal konsantrasyonlarının bitkiden bitkiye hatta aynı bitkinin farklı morfolojik kısımları arasında farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Ağır metallerin bitki kısımları arasında en çok kökte birikme eğilimi gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışılan bitkilerde en yüksek ağır metal birikiminin sonbahar ve kış mevsiminde olduğu belirlenmiştir. P. cmstralis'la Pb, Cr, Cu ve Ni, S. lacustris'ın ise Mn, Zn ve Cd metallerini etkin bir şekilde alıp bünyesinde biriktirdiği saptanmıştır. Atık suların arıtımında bu iki türün kullanılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır. 2005, 227 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A COMPARATIVE INVESTIGATION OF HEAVY METAL CONCENTRATIONS IN THE WATER, SEDIMENT AND AQUATIC PLANT SAMPLES OF SAPANCA AND AB ANT LAKES Fatih DUMAN Ankara University Institute of Sciences Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Olcay OBALİ In this study, 9 stations from Sapanca Lake and 3 stations from Abant Lake were choosen and water, sediment and macrophyte samples (Phragmites australis, Schoenoplectus lacustris, Potamogeton lucens and Nuphar luted) were taken to determine the seasonal heavy metal accumulation. Samples were digested through the proper analytical techniques and then Pb, Cr, Cu, Mn, Ni, Zn and Cd concenrations were determined by using ICP-OES device. Sources of the heavy metal pollution in Sapanca Lake are determined as traffic, sewage, fertilizers and agricultural chemicals and in Abant Lake are traffic and sewage. Heavy metal concentrations displayed differences not only between plants but also between morphological tissues of the same plant. Heavy metals found mostly in the roots of the plants. In the plants analyzed, the most heavy metal accumulation was determined in autumn and winter. P. australis' m Pb, Cr, Cu ve Ni, S. lacustris accumulated Mn, Zn and Cd metals efficiently in its constitution. According to these results it was concluded that these two species could be used in purification of sewage waters. 2005, 227 pages