Gerede ve Çamlıdere arasında kalan iğne yapraklı ormanların bitki sosyolojisi yönünden araştırılması
A phytosociological study on the coniferous forests between Gerede and Çamlıdere
- Tez No: 170311
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora Phytoecology, Phytosociology, Gerede, Çamlıdere, Coniferous forets, Central Anatolia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Doktora Tezi GEREDE ve ÇAMLIDERE ARASINDA KALAN İĞNE YAPRAKLI ORMANLARIN BİTKİ SOSYOLOJİSİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI Kemal TEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman KETENOĞLU Bu araştırmada İç Anadolu bölgesinin kuzeybatı kesiminde yer alan Gerede ve Çamlıdere arasında ki iğne yapraklı ormanların sinekolojik ve sintaksonomik özellikleri belirlenmiştir. Araştırma bölgesi bitki coğrafyası bakımından Avrupa-Sibirya bitki coğrafya bölgesinin batı sektörü sınırlan içinde kalmakla birlikte floristik komposizyonda İran-Turan kökenli türlerde önemli yer tutar.Bu nedenle alan iki floristik bölgele arasında ki geçiş kuşağında yer alır. Araştırma bölgesi yarı-kurak üst çok soğuk Akdeniz ve subakdeniz iklim tiplerinin etkisi altındadır. Araştırma bölgesinin vejetasyon analizi Braun-Blanquet (1932) metoduna göre yapılmıştır ve alandan floristik ve ekolojik özelliklerine göre ayırt edilen iki bitki birliği tanımlanmıştır. Araştırma alanında tanımlanan birliklerin sintaksonomisi aşağıdaki gibidir ; Sınıf: QUERCETEA PUBESCENTIS Doing Kraft 1955 Ordo: QUERCO-CARPINETALIA ORIENTALIS Akman, Barbero et Quezel 1980 Alyans: CARPINO-ACERION HYRCANI Quezel, Barbero et Akman 1978 Birlik: Falcario-Pinetum pallasicmae Ketenoğlu 1983 Sınıf: QUERCO-FAGETEA Br.Bl. et VI 1937 Ordo: FAGETALIA-SYLVATICA Pawlowski 1928 Birlik: Abieti-Pinetlum syhestris Ketenoğlu 1983 2005, 93 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bitki sosyolojisi, Bitki Ekolojisi, Gerede, Çamlıdere, İğne yapraklı ormanlar, İç Anadolu, Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A PHYTOSOCIOLOGICAL STUDY ON THE CONIFEROUS FORESTS BETWEEN GEREDE AND ÇAMLIDERE Kemal TEKİN Ankara University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof.Dr. Osman KETENO?LU This study reveals out the synecological characteristics of coniferous forests between Gerede and Çamlıdere in the North- West part of Central Anatolia From the phytosociological point of view, the area is situated in the Euxinian district of Euro- Siberian floristic region. However, the species originated from Irano-Turanian floristic region, take part in floristic composition. This indicates that the study area is located in a transition region between Euro-Siberian and Irano-Turanian floristic regions. The study area is under the effects of Mediterranean climate with a semi-arid upper very cold type and submediteranean climates. The vegetation was analysed according to the Braun-Blanquet's aproach (1932) and two sylvatic plant associations were described in the area. The associations described in the study area and their higher units are as follows. Sınıf: QUERCETEA PUBESCENT1S Doing Kraft 1955 Ordo: QUERCO-CARPrNETALlA ORIENTALIS Akman, Barbero et Quezel 1980 Alyans: CARPINO-ACERION HYRCANI Quezel, Barbero et Akman 1978 Birlik: Falcario-Pinelum palhsicmae Ketenoğlu 1983 Sınıf: QUERCO-FAGETEA Br.Bl. et VI 1937 Ordo: FAGETALIA-SYLVATICA Pawlowski 1928 Birlik: Abieti-Pimttum sylvestris Ketenoğlu 1983 2005, 93 pages