Bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkileri
The effect of sowing methods and nitrogen doses on the yield and quality of various artificial range mixtures
  1. Tez No: 170341
  2. Yazar: ALTINGÜL ÖZASLAN PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN EKİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: crested wheatgrass, smooth bromegrass, sainfoin, burnet, mixtures, sowing methods, nitrogen doses, yield components
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI YAPAY MERA KARIŞIMLARINDA EKİM YÖNTEMLERİ VE AZOT DOZLARININ YEM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ Altıngül ÖZASLAN PARLAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hayrettin EKİZ Bu araştırma, Orta Anadolu kıraç koşullarında bazı yapay mera karışımlarında ekim yöntemleri ve azot dozlarının yem verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2001-2003 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmada otlak ayrığı, kılçıksız brom, korunga ve çayır düğmesi bitkilerinden ikili ve üçlü karışımlar oluşturulmuştur. Serpme, aynı sıraya ve farklı sıralara ekim yapılarak azotun 0, 5 ve 1 0 kg/da dozları uygulanmıştır. İki yıllık araştırma sonuçlarına göre, bitkilerin botanik kompozisyondaki oranlan otlak ayrığında % 46.88, kılçıksız bromda % 26.15, korungada % 54.37 ve çayır düğmesinde % 25.74 olarak belirlenmiştir. En yüksek yeşil ot, kura ot ve kuru madde verimleri sırasıyla 1896, 492 ve 463 kg/da ile korunga + otlak ayrığı + kılçıksız brom karışımı, serpme ekim ve dekara 10 kg azot uygulamasında belirlenmiştir. Otlak ayrığının ve kılçıksız bromun en yüksek ham protein oranlan % 16.66 ve % 15.04 ile korunganın bulunduğu karışımlarda, serpme ekim ve dekara 10 kg azot uygulamalarından elde edilmiştir. Korunganın en yüksek ham protein oranı % 20.60 ile korunga + otlak ayrığı + kılçıksız brom karışımı, farklı sıralara yapılan ekim ve 10 kg/da azot dozunda belirlenirken, çayır düğmesinin en yüksek ham protein oram % 16.1 1 ile çayır düğmesi + otlak ayrığı karışımı, aynı sıraya yapılan ekim ve 10 kg/da azot dozunda belirlenmiştir. En yüksek ham protein verimi 81.07 kg/da ile korunga + otlak ayrığı + kılçıksız brom karışımı, serpme ekim ve 10 kg/da azot dozundan elde edilmiştir. Üçlü karışımlarda yeşil ot, kuru ot, kuru madde ve ham protein verimleri, ikili karışımlara göre daha yüksek bulunmuştur. Korunganın bulunduğu karışımların çayır düğmesinin bulunduğu karışımlardan daha verimli olduğu saptanmıştır. Otlak ayrığı, korunga ve çayır düğmesinde en fazla metrekarede fide sayısı, doğal bitki boyu ve ana sap uzunluğu farklı sıralara yapılan ekimlerde belirlenmiştir. Karışımlarda toplam yeşil ot, kuru ot, kuru madde ve ham protein verimleri ise en yüksek değere yine farklı sıralara yapılan ekimlerden elde edilmiştir. Artan azotlu gübre dozuna bağlı olarak karışımda bulunan bitkilerin doğal bitki boyu, ana sap uzunlukları, yeşil ot, kuru ot, kuru madde ve ham protein verimleri ile ham protein oranlan artmıştır. Azotlu gübre uygulaması karışımdaki buğdaygillerin oranını artarken, korunga ve çayır düğmesinin oranlarını azaltmıştır. Sonuç olarak en yüksek yaş ot, kuru ot, kuru madde ve ham protein verimleri otlak ayrığı, kılçıksız brom ve korunganın oluşturduğu üçlü karışımlar, farklı sıraya yapılan ekimler ve dekara 5 kg azot uygulamalarından elde edilmiştir. 2005, 171 sayfa ANAHTAR KELİMELER : otlak ayrığı, kılçıksız brom, korunga, çayır düğmesi, karışımlar, ekim yöntemleri, azot dozlar, verim unsurlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF SOWING METHODS AND NITROGEN DOSES ON THE YIELD AND QUALITY OF VARIOUS ARTIFICIAL RANGE MIXTURES. Altıngül ÖZASLAN PARLAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin EKÎ2 This study was conducted on the University of Ankara, Faculty of Agriculture, experimental field of Field Crops Department in order to determine the effects of sowing methods and nitrogen doses in to the yield and quality of various artificial range mixtures in central Anatolia between the years of 2001 and 2003. Crested wheatgrass, smooth bromegrass, sainfoin and burnet were used as research materials for binary and trible mixtures of grasses with sainfoin or burnet. Seeding patterns were broadcast, mixed rows and alternate rows and 0, 5 and 10 kg/da N were applied to each mixture. According to the research result of the two years, as average experimental data, in botanical composition, the ratios of crested wheatgrass, smooth bromegrass, sainfoin and burnet were 46.88 %, 26.15 %, 54.37 % and 25.74 %, respectively. Average of two years for sainfoin + crested wheatgrass + smooth bromegrass mixtures, broadcast seeding and 10 kg/da N gave the highest fresh matter, hay and dry matter yields as 1896, 496 and 463 kg/da, respectively. The highest crude protein ratio of crested wheatgrass and smooth bromegrass were 16.66 and 15.04 % on sainfoin + grass mixtures, broadcast seeding and 10 kg/da N applied plots. The highest crude protein ratio of sainfoin was 20.60 % on sainfoin + crested wheatgrass + smooth bromegrass mixtures, on alternate row seedings and at 10 kg/da N applied plots. The highest crude protein ratio of burnet was 16.1 1 % on burnet + crested wheatgrass mixtures, on mixed row seeding and at 10 kg/da N applied plots. The highest crude protein yield was 81.07 kg/da on sainfoin + crested wheatgrass + smooth bromegrass mixtures, on broadcast seeding and at 10 kg/da N applied plots. According to the research results, fresh matter, hay, dry matter and crude protein yields were higher in trible mixtures than binary. The mixtures contain sainfoin were more productive than the mixtures with burnet. The most seedling numbers per m2, natural plant height and main stem length were observed from alternated row seedings. Total fresh matter, hay, dry matter and crude protein yields in the mixtures were got higher in alternated row seedings too. In the mixtures, natural plant height, main stem length, fresh matter, hay, dry matter and crude protein yields and crude protein ratio were increased with the increasing of N fertilizer doses. The ratio of grasses in botanical composition of mixtures increased with the application of N fertilizer, however, the ratio of sainfoin and bumet decreased. At the result, the highest fresh matter, hay, dry matter and crude protein yields were obtained from trible mixtures which were including crested wheatgrass, smoot bromgrass and sainfoin, alternate row seeding and application of 5 kg N/da. 2005, 171 pages