İlkbahar dönemi üst gübrelemesinde kullanılan azotlu gübre çeşit, doz ve uygulama zamanlarının buğday bitkisinde gelişme ve azot alımına etkisi
The effect of source, rate and timing of spring topdressing of N fertilizer of N fertilizer on grain yield and some quality parameters of winter wheat
  1. Tez No: 170411
  2. Yazar: ERDİNÇ SAVAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot uygulama zamanı, Buğday verimi, Tane protein, Sedimentasyon, Klorofil, Azot alımı, Nitrogen application time, Wheat yield, Grain protein, Sedimentation, Chlorophyll, Nitrogen uptake
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET İLKBAHAR DÖNEMİ ÜST GÜBRELEMESİNDE KULLANILAN AZOTLU GÜBRE ÇEŞİT, DOZ VE UYGULAMA ZAMANLARININ BUĞDAY BİTKİSİNDE GELİŞME VE AZOT ALIMINA ETKİSİ Erdinç SAV ASLI Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Doktora Tezi 2005, 116 Sayfa Danışman: Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Jüri: Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Jüri: Prof. Dr. Alper DURAK Jüri: Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jüri: Doç. Dr. Yaşar KASAP Jüri: Doç. Dr. Kadir SALTALI Bu çalışma, 2001-2003 yılları arasında, iki lokasyonda (dört farklı deneme alanında), azotlu gübre çeşidi, uygulama zamanı ve azot dozlarının, Kırgız-95 kışlık ekmeklik buğday çeşidinin tane verimi, verim komponentleri ve bazı kalite kriterleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Üç azot dozu (0, 6 ve 12 kg N/da), iki gübre cinsi (amonyum nitrat ve üre) ve dört uygulama zamanının (20 Şubat, 20 Mart, 20 Nisan ve 20 Mayıs) karşılaştırıldığı deneme, tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çevre faktörü ve azotlu gübre dozu dışındaki faktörlerin hiçbirinin incelenen özelliklere etkisi önemli bulunmamıştır. Artan azotlu gübre dozları dört denemede de tane verimini arttırmış ancak bu artış yıl ve çevreye göre farklılık göstermiştir. Artan azot seviyeleri tane azot alımını, sap azot alımını, biyolojik verimi, tane protein kapsamlarıyla, sedimantasyon değerlerini de arttırmış, azotun protein üzerine etkisi, verim üzerine etkisinin zayıfladığı yüksek dozlarda daha da belirgin olmuştur. Azotlu gübre cinsinin herhangi bir karakter üzerine etkisi önemli bulunmamakla birlikte, tane protein kapsamı üzerine uygulama zamanı ve gübre cinsinin etkileri arasında önemli düzeyde interaksiyon bulunmuştur. Kullanılan gübre amonyum nitrat olduğunda Nisan ve Mayıs uygulamaları, erken uygulamalara oranla daha fazla tane proteini verirken, üre kullanıldığında uygulama zamanları arasındaki bu farklılık görülmemiştir. Verim komponentlerinden birim alandaki başak sayısıyla başakta tane sayısı artan azotlu gübre dozuyla artış göstermiş, bin tane ağırlığı ise önce artıp, 6 kg/da N dozundan sonra azalma göstermiştir. Eskişehir koşullarında yağmura dayalı buğday yetiştiriciliğinde 7 kg/da azot dozu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SOURCE, RATE AND TIMING OF SPRING TOPDRESSING OF N FERTILIZER ON GRAIN YIELD AND SOME QUALITY PARAMETERS OF WINTER WHEAT Erdinç SAVAŞLI Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Soil Sciences PhD Thesis 2005, 116 Pages Supervisor: Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Jury: Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Jury: Prof. Dr. Alper DURAK Jury: Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury: Doç. Dr. Yaşar KASAP Jury: Doç. Dr. Kadir SALT ALI This experiment was conducted during 2001-2003 in four different environments, combination of 2 environments at one location, to investigate the effects of nitrogen (N) application times, source of N fertilizers and N rates on grain yield, yield components and some grain quality parameters of Kırgız 95 winter bread-wheat variety. Three different N rates (0, 6 and 12 kg N/da) of two different N fertilizers (ammonium nitrate and urea) were compared at 4 application times (February-20, March-20, April-20 and May-20). The experimental set-up was split split plots in a randomized complete block design with four replications. The environments and the N rates had statistically significant effects on almost all properties studied. The N rates affected grain yields in all trials, but the extent of the effect varied among environments depending on yield levels obtained and initial soil nitrogen and organic matter contents of the soils. The increasing N rates also resulted in an increase at grain and straw nitrogen uptakes, biomass yield, grain protein contents and sedimentation values. The effect occurred on grain protein content was even higher at higher application rates where yield responses to N rate was smaller. Although the main effect of N sources was not significant in any of experiments, there was a significant interaction between the effects of N source and application time on grain protein content. When ammonium nitrate was used as N fertilizer, April and May applications yielded significantly higher protein contents than those of earlier applications. However, the differences in protein content were not occurred when urea was used as N source. While increasing rates of N caused higher number of spikes per unit area and kernels per spike, thousand kernel weights increased up to 6 kg/da N and then started decreasing at increasing N fertilizer application. The result was interpreted as the compensation effect resulting from increased number of grains per area with increasing N rates. According to the results, 7 kg/da N should be applied for wheat growing under rainfed conditions of Eskişehir province.