Diyarbakır'da ikinci ürün koşullarında iki ekim zamanının, yetişme süreleri farklı at dişi melez mısır çeşitlerinde tane verimi ile bazı tarımsal özelliklerin saptanması
Determining effect of two sowing time on some agricultural characteristics and kernel yield of hybrid dent corn which has different vegetation period in secand crop condition in Diyarbakır
- Tez No: 170540
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CAN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, İkinci Ürün, Çeşit, Verim, Korelasyon, Corn, Second Crop, Variety, Yield, Correlation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR'DA İKİNCİ URUN KOŞULLARINDA IKI EKİM ZAMANININ, YETİŞME SÜRELERİ FARKLI AT DİŞİ MELEZ MISDİ ÇEŞİTLERİNDE TANE VERİMİ İLE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİN SAPTANMASI Yusuf YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yıl : 2005, Sayfa:50 Jüri : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof.Dr. Yusuf KTRTOK Yard. Doç.Dr. İsmail GÜL Diyarbakır ekolojik şartlarına uygun U. Ürün olarak yetiştirilebilecek melez mısır çeşitlerini ve uygun ekim zamanını saptamak amacıyla ele alman bu araştırma 2003 yılı yetiştirme döneminde 12 mısır çeşidi ile sulanabilir arazi koşullarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlaman olarak bir yıl süreyle yürütülmüştür. Ana parselleri ekim zamanlan, alt parselleri ise çeşitler oluşturmuştur. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre haziran ekimlerinden gerek tane verimi ve gerekse hasattaki tane nemi bakımından bölgede TL. Ürün olarak yetiştirilebilecek çeşitlerin mevcut olduğu görülmüştür. Maverik(l 146.07 kg/da), DK.585 (1099.17 kg/da), DK.647 (1032.07 kg/da) ve Sele (1020.50 kg/da) çeşitleri Hürün olarak bölge koşullarında ümitli oldukları saptanmıştır. Araştırmada incelenen özelikler arasında yapılan korelasyon analizinde verimle bintane ağrıdığı, tane koçan oranı, koçanda tane ağırlığı ve koçanda tane sayısı arasında olumlu ve önemli; bitki boyu, bitki sap kalınlığı ve hasat nemi arasında ise olumsuz bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS DETERMINING EFFECT OF TWO SOWING TIME ON SOME AGRICULTURAL CHARACTERISTICS AND KERNEL YIELD OF HYBRID DENT CORN WHICH HAS DIFFERENT VEGETATION PERIOD IN SECAND CROP CONDITION IN DIYARBAKm Yusuf YILMAZ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision ProfDr. Ahmet Can ÜLGER Year : 2005, Pages: 50 Jury : Ahmet Can ÜLGER ProfDr. Yusuf KIRTOK Assist. Prof. Dr. Ismail GÜL This study was aimed to determine of suitable sowing time and second crop hybrid corn varieties which will be able to grow under Diyarbakır ecological conditions. The research was carried out with 12 hybrid corn cultivar under irrigated condition, split plot experimental design was used with three replications in 2003. Sowing time was main plot, cultivars was sub-plots. According to obtained results, in June sowing time, for both kernel yield and kernel moisture of harvesting time there were some hybrid corn cultivar which will be able to grow as second crop. It was determined that Maverik (1146.07 kg/da), Dk.585 (1099.17 kg/da), Dk.647 (1032.07 kg/da) and Sele (1020.50 kg/da) varieties were promising second crop corn cultivar for this region. While grain yield was significant positive correlation 1000 grain weight, kernel/cop ratio, kernel weight, and kernel number; grain yield was significant negative correlation plant height, stem diameter, and grain moisture.