Doğu Anadolu obsidyenlerinin fizyon izleri yöntemiyle tarihlendirilmesi ve yaş düzeltme çalışmaları
Fissions track dating of obsidians from Eastern part of Anatolia and studies on age correction
- Tez No: 170541
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fizyon izleri, Tarihlendirme, Obsidyen, Doğu Anadolu, Fission Track, Dating, East Anatolia, Obsidian. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞUANADOLU OBSİDYENLERİNİN FİZYON İZLERİ YÖNTEMİYLE TARİHLENDİRİLMESİ VE YAŞ DÜZELTME ÇALIŞMALARI Banu ÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL Yıl :2004, Sayfa:67 Jüri:Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof. Dr. Servet YAMAN Obsidyenler, fizyon izleri ve obsidyen hidrasyonu yöntemleriyle tarihlendirilebilirler. Yapılan bu çalışmada zengin obsidyen yataklarına sahip Anadolu'da, Doğu Anadolu bölgesinden alınan altı örnekte fizyon iz tekniği kullanılmış ve obsidyenler tarihlendirilmiştir. Bunun için obsidyen örneklerden 1mm kalınlığında iki kesit alındı. Örneklerinden alman bu iki parçayı, kendiliğinden oluşan izleri ve yapay izleri saymada kullandık. Yapay fizyon izlerini oluşturmak için örneklerden biri yavaş nötronlarla radyasyona tutulmuştur. Daha sonra radyasyona tutulan örnek ve diğer doğal örnek hazırlanarak optikçe mükemmel bir yüzey oluşturmak amacıyla parlatılmış ve bir optik mikroskopta iz sayım işlemi gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda obsidyen örnekler için 450.000 yıl ile 6 milyon yıl arasında değişen yaşlar elde edilmiştir. Daha sonra bu yaşlar düzeltilmiş; 520.000 ve 6.9 milyon yıl değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS FISSIONS TRACK DATING OF OBSIDIANS FROM EASTERN PART OFANATOLIA AND STUDIES ON AGE CORRECTIONBana ÇELİK DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLHCD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Zehra YE?ÎNGÎL Yean2004, Pages:67 Jury: Prof. Dr. Zehra YE?ÎNGİL Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof. Dr. Servet YAMAN Obsidians can be dated by the methods of Fission Track Dating Technique and Obsidian Hydrations. In this study, Fission Track Dating Technique has been applied to six obsidian samples, from Eastern part of Anatolia which has very rich obsidian sources. For this type of study, we cut two pieces of samples, each one has 1 mm thickness. These two pieces have been used to count the spontaneous and induced fission tracks. For the induced tracks formation, one of the pieces has been sent to the reactor to irradiate by thermal neutrons. These two pieces, one is irradiated, have been put into a mold together, polished and counted by using an optical microscope. In this research carried out, the range of ages changing between 450.000 years and 6 million years have been found. After the age correction studies this range became lying between the ages 520.000 years and 6.9 million years.