Ecbalium elaterium bitkisinin antimikrobiyal etkisinin incelenmesi
Investigation of antimicrobial activity plant of Ecbalium elaterium
- Tez No: 170539
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ecbalium elaterium, Ekstraksiyon, Antimikrobiyal etki, Ecbalium elaterium, Extraction, Antimicrobial activity n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ Ecbalium elaterium BİTKİSİNİN ANTIMIKROBIYAL ETKİSİNİN İNCELENMESİ İlyas OZTÛRK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yıl: 2005 Sayfa: 59 Jüri : Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yrd. Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZ Yrd. Doç. Dr. Fatih MATYAR Ecbalium elaterium 'un farklı tasımlarının özütlerinin antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada Balıkesir Edremit Körfezi 'nden ve Adana merkezden toplanan Ecbalium elaterium bitkisinin kök, gövde, yaprak ve tohum kısımlarından aseton, etil asetat ve etil alkol ekstraksiyonları hazırlanmıştır. Hazırlanan ekstraktların bakteriler ve mayalar üzerine disk difüzyon yöntemi kullanılarak antimikrobiyal aktivitesi saptanmış ve bu zonların standart antibiyotik zonlarıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Bakterilere en güçlü antimikrobiyal etki; S. aureus 2901 3 'de E. elaterium tohumunun etil asetat ekstraksiyonunun kullanımındaki 13mm etki zonuyla ölçülmüştür. CEP antibiyotiği 18mm AM antibiyotiği 12 mm, IPM ve P antibiyotikleri 10 mm etki zonları oluşturmuş olup ZOX ve FOX antibiyotiklerine dirençlilik göstermiştir../Votews spMe E. Elaterium bitki kısımlarının ekstraksiyon etkisi en düşük seviyede görülmüş olup antimikrobiyal etki saptanamamıştır. Kullanılan antibiyotikler ZOX; 30mm, CEP; 20mm, IPM; 15 mm, P; 8mm FOX; 25mm ve AM; 12mm etki zonları oluşturmuştur. Mayalarda, E.elaterium tohumunun etil asetat ekstraksiyonu Fermirauge,de 13mm zonla en yüksek değer tespit edilmiştir. Antifungisit etki zonuda 13 mm olarak saptanmıştır.Mayalardan Maurin ve Fermarauge'ye karşı E.elaterium bitki kısımlarının etil alkol ve aseton ekstraksiyonlarmın antimikrobiyal etkisi görülmemiş olup antifungisitler Maurivine 18mm, Fermirauge'ye 13mm etki zonlan oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS INVESTIGATION of ANTIMICROBIAL ACTIVITY PLANT of Ecbalium elaterium Ilyas OZTURK DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Year: 2005 Page: 59 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Assist. Prof. Dr. Hatice GÜVENMEZ Assist. Prof. Dr. Fatih MATY AR In this study, etil acetate and etil alcahol extractions from root, trunk, leaf and seed of Ecbalium elaterium, collected from Edremit-Bahkesir gulf and Adana central, were prepared for antimicrobial activity determination. The antimicrobial activity of the extracts were determined on bacteria and yeast by disk diffusion method and compared to standart antibiotic activity zones. The highest antimicrobial activity on bacteria was S.aureus 29013. Etil acetate extract of the root were produced 13 mm of inhibition zone. The inhibition zones of CEP, AM, IPM and P antibiotics were 18mm, 12mm, 10 mm and 10 mm, respectively. All of the tested bacteria were shown resistance to FOX and ZOX.on Proteus sp., effect of extractions were the lowest in other word there was no inhibitory effect. The antibiotics used, ZOX, CEP, IPM, P, FOX, and AM showed the inhibition zone as 30mm; 20mm; 15mm; 8mm; 25mm; and 12 mm respectively. On the yeast, Fermirauge, 13 mm of inhibition zone was obtained as the highest one with etil acetate root extraction. Antifungusit effect zone was also obtained as 13 mm. Against Maurine and Fermarauge, etil alcahol and acetone extraction from the E. elaterium showed no antimicrobial effect though the antifungisits produced 18 mm for Maurivine and 13 mm for Fermirauge.