Kozlar (Mut-Mersin) dolayının stratigrafisi ve karaisalı kireçtaşının mermer olarak değerlendirilmesi
Stratigraphy of the kozlar (Mut-Mersin) area and evaluation of marble potential of the karaisali limestone
  1. Tez No: 170546
  2. Yazar: ORKUN ÖZKALE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karaisalı kireçtaşı, stratigrafi, mermer, karbonat petrografisi, blok boyutu, Karaisalı Limestone, stratigraphy, marble, petrography of carbonate, block dimension
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KOZLAR (MUT-MERSIN) DOLAYININ STRATİGRAFİSİ VE KARAİSALI KİREÇTAŞININ MERMER OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Orkun ÖZKALE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Cengiz YETİŞ Yıl: 2005, Sayfa :75 Jüri :Prof.Dr. Cengiz YETİŞ Yrd.Doç.Dr.AItay ACAR Yrd.DoçDr.Ergül YAŞAR Bu çalışmada Mersin ili, Mut ilçesinin yaklaşık 18 Km kuzeydoğusunda, Kozlar yaylası ve dolayında Mersin-O30-c2 ve 031-dl paftaları içerisinde yer alan bölgenin stratigrafik özellikleri incelenerek, belirtilen alanın 1/25.000 ölçekli detay jeoloji haritası hazırlanmış, Karaisalı (Mut) kireçtaşmın mermer olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. İnceleme alanında; Tersiyer istif; killi kireçtaşı ve marn ardalanmalı Erken Miyosen yaşlı Karsantı fin. (Fakırca üyesi); silttaşı, marn ve kumlu kireçtaşı yapılışlı Erken-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya (Dağpazan) formasyonu; resifal kireçtaşından oluşan Erken-Orta Miyosen yaşlı Karaisalı (Mut) formasyonu; marn, killi kireçtaşı, kireçtaşı, kumtaşı ve çakıltaşı yapılışlı Erken-Orta Miyosen yaşlı Güvenç (Köselerli) formasyonu ve Kuvaterner yaşlı yamaç molozu ile temsil edilmektedir. Karaisalı kireçtaşmın ağırlıkça su emme, gözeneklilik, renk, özgül ağırlık, kesilebilirlik, sertlik, tek eksenli basınç dayanımı, eğilme dayanımı, böhme aşınma dayanımı değerlerinin Türk Standartları' ında mermerler için öngörülen sınır değerler içerisinde yer aldığı belirlenmiştir. Bu çalışma ile Karaisalı kireçtaşının mühendislik özellikleri değerlendirilerek birimin mermer olarak kullanılabilirliği ortaya konulmuştur. Kozlar Yaylası (Mut-Mersin) dolayında yüzeyleyen Karaisalı kireçtaşnın resif çekirdeğine ait çok kaim masif katmanlı kirli beyaz-bej renkli, sert, sağlam kesimlerinin ve büyük boyutlu blok verebilme kapasitesine sahip olduğu belirlenmiş ve mermer olarak işletilebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STRATIGRAPHY OF THE KOZLAR (MUT-MERSIN) AREA AND EVALUATION OF MARBLE POTENTIAL OF THE KARAİSALI LIMESTONE Orkun OZKALE DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Cengiz YETİŞ Year : 2005, Page :75 Jury :Prof.Dr. Cengiz YETİŞ Assist. Prof. Dr.Altay ACAR Assist. Prof. Dr.Ergül YAŞAR The detailed geological and stratigraphic features of the region around the Kozlar Plateau, which is located approximately 18 km to the northeast of the Mut town of the Mersin, were studied and mapped on 1 :25,000-scale topographic base maps of Mersin O30-c2 and 031-dl topographical sheets. The Karaisalı Limestone was also evaluated in the aspects of marble potential. Tertiary sequences are represented by clayey limestone and marl of Early Miocene Karsanti formation (Fakırca member), silt, marl and sandy limestone of Early-Middle Miocene Kaplankaya (Dağpazarı) formation, reefal limestone of Early-Middle Miocene Karaisalı limestone (Mut formation), sandstone and conglomerate of Early-Middle Miocene Güvenç (Köselerli) formation in the study area where all units are overlain by Quaternary alluviums. The engineering properties of Karaisalı Limestone were identified and the marble potential was also evaluated. Due to its filthy white-beige, hard, soundness very thick-massive reefal core structure, Karaisalı Limestone has high large block potential. Water absorption by volume and mass, porosity, colour, specific gravity, hardness, uniaxial compression strength, bending strength are appropriate with the limits of Turkish Standards for marble.