Dereotu (Anethum graveolens L.)'nda bitki ve tohum verimi için uygun hasat zamanlarının belirlenmesi
Determination on suitable harvesting times for plant and seed yield on dill (Anethum graveolens L.)
- Tez No: 170547
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anethum graveolens L, dereotu, hasat zamanı ve uçucu yağ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DEREOTU {Anethum graveolens L.)'NDA BİTKİ VE TOHUM VERİMİ İÇİN UYGUN HASAT ZAMANLARININ BELİRLENMESİ Zekeriya OZDEMIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof Dr. Saliha KIRICI Yıl: 2005, Sayfa :53 Jüri: Prof Dr. Saliha KIRICI Prof Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yrd. Doç. Dr. Abdülhabip ÖZEL Bu araştırma dereotunda {Anethum graveolens L.) bitki ve tohum verimi için uygun hasat zamanını belirlemek amacı ile 2003- 2004 yetiştirme sezonunda Çukurova koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada bitki hasadında uygun zamanı belirlemek için dört farklı gelişme döneminde (rozet, sapa kalkma, çiçeklerime ve çiçeklenme sonrası) biçimler yapılmıştır. Farklı gelişme dönemlerinde yapılan biçimlerde bitki boyu, taze herba verimi, kuru herba verimi, taze herbadaki uçucu yağ oranı, taze yapraktaki uçucu yağ oram ve kuru herbadaki uçucu yağ oranlan belirlenmiştir. Tohum verimi için ana şemsiyedeki tohumlar olgunlaşmaya başladıktan sonra, 2 gün arayla on hasat yapılmıştır. Tohum hasadında, bitki boyu, dal sayısı, şemsiye sayısı ile ana şemsiyede çap, şemsiyecik sayısı, tohum sayısı, tohum ağırlığının yanı sıra bin dane ağırlığı, tohum verimi, protein oranı, uçucu yağ oram ve çimlenme oranları saptanmıştır. Farklı gelişme dönemlerinde en yüksek uçucu yağ oram (% 0.78) ile taze herba verimi (3673.00 kg/da) çiçeklenme sonrası dönemde yapılan hasatlardan alınmıştır. Tohum hasatlarında ise en yüksek uçucu yağ oram (% 4.31) 5. hasattan, en yüksek tohum verimi (152.30 kg/da) ise 3. hasattan alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS DETERMINATION ON SUITABLE HARVESTING TIMES FOR PLANT AND SEED YIELD ON DDLL (Anethum graveolens L.) Zekeriya ÖZDEMİR DEPARTMAN OF FD2LD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Saliha KIRICI Year: 2005, Page :53 Jury: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr.Menşure ÖZGÜVEN Ass. Prof. Dr. Abdülhabip ÖZEL This study was conducted to investigate determination on suitable harvesting times for plant and seed yield on dill {Anethum graveolens L.), at experiment area of Field Crops Department, Çukurova University, Agriculture Faculty, during 2003- 2004 under Çukurova ecological conditions. The experiment was arranged in randomized blocks design with different growing periods (rosette, elangation, flowering and after flowering) for plant yield and ten harvesting times for seed yield. In the plant height, fresh herbage yield, dry herbage yield, essential oil content of fresh foliage, fresh and dry herbages were determined. For seed yield, harvest was ten times, two days intervals, after seeds of main umbel were harvested maturity. In the seed yields, plant height, branch number, umbel number, diameter of main umbel, rays number, seed number, seed weight, thousand seed weight, seed yield, protein content, essential oil content of seed and germination rate of different harvesting times were determined. The highest essential oil content (0.78 %) and fresh herbage yield (3673.00 kg/da) were obtained from after flowering stage. The highest essential oil content (4.31 %) of seeds were obtained fifth harvest, the highest seed yield (152.30 kg/da) was obtained third harvest. Kew words: Anethum graveolens L., dill, harvesting time and essential oil II