Talaşlı imalatta deneysel tasarım yöntemiyle süreç iyileştirme
Process improving at machining operation with design of experiment
- Tez No: 170545
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUNDA KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Talaşlı İmalat, Takım Ömrü, Deney Tasarımı, Tornalama, Machining, Cutting Tool Life, Design of Experiment, Lathe, Cylinder Liner. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TALAŞLI İMALATTA DENEYSEL TASARIM YÖNTEMİYLE PROSES İYİLEŞTİRME Devrim KARAHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Funda KAHRAMAN Yıl: 2005, Sayfa:49 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Funda KAHRAMAN Doç.Dr. Rızvan EROL Yrd.Doç.Dr. S. Noyan OĞULATA Bu çalışmada CNC tezgahlarında kullanılan seramik kesme takımlarının aşınmalarının tespiti için istatistiksel bir yöntem geliştirilerek aşınmadan doğacak olumsuz etkilerin getirdiği maliyetleri azaltmak hedeflenmektedir. Kalem aşınması nedeniyle firmaların karşılaştıkları 3 ana maliyet sırasıyla;. Kalem aşınmasında doğan hatalı imalat (hurda),. Operatörlerin ölçme hatası veya ölçüm cihazı hatalarından kaynaklanan hatalı imalat,. Operatörlerin ölçme için harcadıkları atıl süreler. Çalışmanın en büyük özelliği ise kalem aşınmasının yüksek maliyetli otomatik ölçüm veya kontrol sistemleri ile değil basit problem çözme teknikleri kullanılarak yapılmış olmasıdır. Yapılan gözlemler sonucunda kesme takımlarını etkileyen parametreler belirlenmiş ve bu parametreler için tam-faktöryel deney tasarımı yapılarak takım ömrü için tüm parametrelere bağlı bir fonksiyon belirlenmiştir. Böylece uygulama esnasında değişen parametrelere bağlı olarak aşınmadan önce hacimsel olarak ne kadar talaş kaldırabileceği belirli bir hassasiyette hesaplanabilecek duruma getirilmiştir. Fonksiyon yardımı ile maliyet unsurları minimuma indirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PROCESS IMPROVING AT MACHINING OPERATION WITH DESIGN OF EXPERIMENT Devrim KARAHAN DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING ISTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof. Funda KAHRAMAN Year: 2005, Page:49 Jury: Assist.Prof. Funda KAHRAMAN Assoc.Prof. Rızvan EROL Assist.Prof. S. Noyan OGULATA A statistical evaluation method was aimed at this project to learn wear behaviour of cutting tools during machining operations for preventing negative effects and costs of wearing. Firms are respond with 3 major cost cause of tool wearing;. Non-conforming product caused by wearing of tool,. Non-conforming products caused by wrong measuring of operators or calibration problems of measuring devices,. Waste times spending for measuring. Automatic control devices or high cost measuring devices are not used at this project, only general statistical tools were used. This is the most important feature of this project. Measurable cutting parameters were predicted by statisticaly observations and design of experiment was used to determine the function of cutting tool life changed by these parameters. During life of tool volume of chip or quantity of machined part is being measureable value and able to maximize by this function and optimizor.