Ağaçlarda büyümeye ait matematiksel modeller ve bu modellerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Analysis on mathematical models of tree growth and comparison of these models
  1. Tez No: 170548
  2. Yazar: ABDULKADİR YILDIZBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAMER KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Eucalyptus, Tree Growth, Growth Models, Mathematical Model II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ AĞAÇLARDA BÜYÜMEYE AİT MATEMATİKSEL MODELLER VE BU MODELLERİN KARŞDLAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ Abdulkadir YDLDIZBAKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. G. Tamer KA YAALP Yıl: 2005, Sayfa: 42 Jüri : Prof. Dr. G. Tamer KA YAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Mustafa AKAR Bu çalışmada ağaç büyümesinin temel özellikleri ve bu özellikleri tanımlamada kullanılan matematiksel modeller karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Karşılaştırmada okaliptüs (Eucplyptus camaldulensis Dehn.) ağaç türünden elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu nedenle, Lojistik, Monomoleküler ve Gompertz büyüme modelleri incelenmiş ve karşılaştırılmaları için doğrusal olmayan regresyon analizi yapılmışta. Bu doğrusal olmayan modellerin regresyon analizi sonucunda en düşük hata kareleri ortalaması (0.56), en yüksek belirtme katsayısı (R2=0.9984) ile Gompertz büyüme modelinde hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Okaliptüs, Ağaç Büyümesi, Büyüme Modeli, Matematiksel Model
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSIS ON MATHEMATICAL MODELS OF TREE GROWTH AND COMPARISON OF THESE MODELS Abdulkadir YILDIZBAKAN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDXD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Year: 2005, Pages: 42 Jury: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Mustafa AKAR In this study, the basic characteristics of tree growth and mathematical models for defining these characteristics were studied comparatively. In addition to nonlinear regression analysis Logistic, Monomolecular and Gompertz growth were studied on the data taken from E, camaldulensis Dehn.. According to the results obtained from regression analysis of these nonlinear models least mean square error (0.56) and the highest determination of coefficient (0.998) were calculated for Gompertz growth model.