Karasu havzası (Erzurum) meralarının toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi yöntemleriyle belirlenmesi ve sınıflandırılması
Determination and classification of the characteristics of soil and plant cover of the rangelands in Karasu basin (Erzurum) trough remote sensing and geograpic information system techniques
  1. Tez No: 170608
  2. Yazar: UĞUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADİL AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak özellikleri, topoğrafik faktörler, mera, uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemi, Soil properties, topographic factors, rangeland, remote sensing, geographical information system. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Doktora tezi KARASU HAVZASI (ERZURUM) MERALARININ TOPRAK VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÖZELLİKLERİNİN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ YÖNTEMLERİYLE BELİRLENMESİ VE SINIFLANDIRILMASI Uğur ŞİMŞEK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Adil AYDIN Bu çalışma, Erzurum İli Karasu Havzası mera alanlarının bazı toprak özellikleri ve REDİS programı kullanılarak mera kalite dereceleri belirlenmiş, bazı topoğrafik faktörler, toprak özellikleri ve mera kalite derecesi arasındaki ilişkiler ortaya konulmuş, mera alanlarının mera sınıfları üzerinden yüzölçümü ve dağılımı ARCGIS 8.1 ve ERDAS IMAGINE 8.5 programlan yardımıyla uzaktan algılama (UA) ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yöntemleri kullanarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bozulmuş 1 12 toprak örneği üzerinde bazı fiziksel ve kimyasal toprak analizleri yapılmıştır. Bu örnekleme noktalarında vejetasyon etüdleri yapılmış, eğim, rakım, yöney ve taşlılık gibi topoğrafik özelliklerle meraların kullanım durumunu belirlemek için yerleşim yerine uzaklık, otlatma şiddeti gibi değerlendirmeler yapılarak not edilmiştir. Sonuçlara göre toprakların kaba bünyeli, organik madde ve azot bakımından yeterli, kireç ve toprak pH'sı yönünden bir sorun taşımadığı, elverişli fosfor bakımından yetersiz olduğu, katyon değişim kapasitelerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Mera kalite derecesi ile organik madde, tekstür bileşenleri, elverişli fosfor, değişebilir potasyum, toprak derinliği, pH, kireç içeriği ve toprağı kaplama oram arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Mera kalite derecesi üzerine asıl etkili olan özelliklerin toprak tekstürü ve organik madde içeriği olduğu belirlenmiştir. UA ve CBS kullanılarak yapılan analizlerde Karasu Havzası toplam mera alam 379424.1 ha, bunun 30043.89 ha' mm çok iyi mera, 86357.16 ha' inin iyi mera, 172433.4 ha' inin orta mera ve 90589.59 ha' inin zayıf mera olduğu belirlenmiştir. Buna göre havza meralarının ağırlıklı olarak orta sınıf mera olduğu tespit edilmiştir. 2005, 103 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION AND CLASSDJICATION OF THE CHARACTERISTICS OF SODL AND PLANT COVER OF THE RANGELANDS IN KARASU BASIN (ERZURUM) TROUGH REMOTE SENSING AND GEOGRAPIC INFORMATION SYSTEM TECHNIQUES Uğur ŞİMŞEK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Supervisor: Asst Prof. Dr. Adil AYDIN Li this study, soil properties and rangeland quality degrees of Karasu area in Erzurum Province were determined using REDIS. The effects of soil properties and topographic factors (altitude and position) on rangeland quality degree were also determined. The rangeland area and its distribution were determined by ARCGIS 8.1 and ERDAS IMAGINE 8.5 programs via remote sensing (RS) and Geographical Information System (GIS). Some physical and chemical properties of soil samples taken from the study area were analyzed. Vegetation sampling was carried out on these sampling points, and topographical properties such as slope, altitude, position and stony were measured. In addition, the distance of the rangelands from villages and grazing intensity were also determined. According to analyed results, it was suggested that the coarse texture soils, have enough organic matter and nitrogen, and there was no problem with lime and soil pH. However, there was not enough available phosphorus in the soils. There was a significant relationship between rangeland quality and organic matter, texture components, available phosphorus, changeable potassium, soil depth, pH, lime content and canopy coverage. The results revealed that soil texture and organic matter content are the main factors affecting rangeland quality. According to RS and GIS analysis results, it was found that total rangeland area was 379.428,1 ha. Very high, high, moderate and poor quality rangelands were found as 30.043,89 ha, 86.357,16 ha, 172.433,4 ha and 90.589,59 ha, respectively. It can be concluded that rangeland quality of the area studied mainly placed in medium quality rangeland class. 2005, 103 pages