Kolemanitin CO2 ve SO2 ile doyurulmuş sulu çözeltideki çözünürlüğünün optimizasyonu
Optimization of colemanite resolution in saturated aqueous solutions with CO2 and SO2
  1. Tez No: 170627
  2. Yazar: EŞREF KURDAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolemanit, Taguchi metodu, çözünme kinetiği, bor cevheri, Colemanite, Taguchi method, dissolution kinetics, boron ores
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KOLEMANİTİN C02 VE S02 İLE DOYURULMUŞ SULU ÇÖZELTİDEKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNÜN OPTİMÎZASYONU Eşref KURDAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr Zafer EKİNCİ Kolemanit, Türkiye'nin en önemli yer altı zenginliklerinden biridir. Bu cevherin üretim yöntemlerinin geliştirilmesi ülke ekonomisi ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Bandırma yöresinden temin edilen kolemanit' in, CO? ve SO? ile doyurulmuş sulu çözeltideki çözünürlüğü incelenmiştir. Denemelerde reaksiyon sıcaklığı, katı/sıvı oranı, SO2/CO2 oranı, tane boyutu, karıştırma hızı ve reaksiyon süresinin çözünme hızı üzerindeki etkileri Taguchi metodu ile belirlenmiştir. Partikül boyutu ve katı/sıvı oranının azalmasıyla ve sıcaklığın, karıştırma hızının ve reaksiyon süresinin artmasıyla çözünürlüğün arttığı tespit edilmiştir. SO2/CO2 oranının artışının çözünürlük üzerine önemli bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Belirlenen optimum şartlar şu şekildedir: reaksiyon sıcaklığı; 45°C, katı/sıvı oranı; 0,083 g.mL“, SO2/CO2 oranı; 2/2 mL.s”1, tane boyutu; -45+70 mesh, karıştırma hızı; 750 rpm ve reaksiyon süresi; 20 dak. Bu şartlar altında kolemanitin %96,8'i çözündürülmüştür. 2005, 71 Pages
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis OPTIMIZATION OF COLEMANITE RESOLUTION IN SATURATED AQUEOUS SOLUTIONS WITH C02 AND S02 Eşref KURD AL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Zafer EKİNCİ Colemanite is one of the most important underground resources in Turkey. Developing of production methods of this ore has importance over the economics of the country and environmental health. In this study, dissolution of colemanite, supplied from Bandırma region, in water saturated with SO2 and CO2 was studied. In the experiments, the effects of reaction temperature, solid-to-liguid ratio, SO2/CO2 gas flow rate, particle size, stirring speed and reaction time on the conversion rate were determined by using Taguchi method. It was found that the rate of dissolution increases with decreasing particle size and solid-to-liguid ratio and with increasing temperature, stirring speed and reaction time. It was obtained that the increase of SO2/CO2 ratio has no important effect on the dissolution of colemanite. The optimum conditions were found as: 45°C for reaction temperature, 0.083 g.mL“1 for solid-to liguid ratio, 2/2 mL.s”1 for SO2/CO2 gas flow rate, -45+70 mesh for particle size, 750 rpm for stirring speed and 20 min for reaction time. Under these conditions, 96,8% (w/w) of the colemanite were dissolved. 2005, 71 Pages