2-Aminofloren'e ait elektrokimyasal ve optik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electrochemicaland optical properties of 2-Aminofluorene
- Tez No: 170628
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-aminofiuoren, Electropolymerization, Voltammetric methods
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 2-AMİNOFLOREN'E AİT ELEKTROKİMYASAL VE OPTİK ÖZELLİKLERİN İNCELENMESİ Faysal SELİMOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ümit DEMİR 2-Aminofloren (2-AF), gibi moleküllerin anodik oksidasyonu susuz asetonitril çözeltisinde platin elektrotta dönüşümlü voltametri, hızlı taramalı dönüşümlü voltametri ve spektroelektrokimyasal tekniklerle araştırıldı. Voltametrik cevaplar genel aromatik amino bileşiklerininkine benzemektedir. İlk elektrokimyasal adım monomerlerin radikal katyonlarına oksidasyonunu içerir. Elektrokimyasal olarak oluşan monomerik radikal katyonlar, monomerden çok daha kolay okside olabilen dimer yapılarının oluşmasına sebep olmaktadırlar. Böylece elektrooksidasyon prosesi elektrokimyasal ve kimyasal adımlarla genel E(CE)" mekanizmasına göre gerçekleşir. Ayrıca 2-Aminofloren' in dönüşümlü voltametrik cevaplan baz veya asit ilavesine bağlı olarak değişmektedir. Preperatif elektrolizden sonra elde edilen polimer filmin 'H ve 13C NMR, FTIR ve UV-Vis-NIR spektroskopik metotlar kullanılarak karakterize edildi. Polimer filmin morfolojisi AFM yüzey tekniği ile analiz edildi. 2005, 111 sayfa Âmafatar Kelimeler: 2-aminofioren, Elektropolimerizasyon, Voltametrik yöntemler,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Maester Thesis INVESTIGATION of ELECTROCHEMICAL and OPTÎCAL PROPERTIES of 2-AMINOFLUOREN Faysal SELİMO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ümit DEMİR The anodic oxidation of 2-Aminofluoren (2-AF) were investigated in nonaqueous acetonitrile solution at the platinum electrode by cyclic voltammetry, fast sweep cyclic voltammetry, spectroelectrochemical tecniques. The voltammetric responses were similar to those of common aromatic amino compounds. The first electrochemical step consist in the oxidation of the monomers to theirs radical cations. The radical cation forms of the dimer which are more easily oxidized than the monomer, have undergoes to further couplings with a monomeric radical cations. Thus, electrooxidation processes has taken place through electrochemical and chemical steps according to general E(CE)" mechanism. In addition to the cyclic voltammetric responses for the oxidation of 2-aminofiuoren were varied the presence or absence of the basic or asidic additivities. The resulting polymer film obtained after a preparative electrolysis were characterized by using 'H and I3C NMR, FTIR and UV-Vis-NÎR spectroscopy methods. The morphology of the polymer film are analyzed by AFM surface technique. 2005, îll sayfa