Mersin yöresinde seracılık yapan tarımsal işletmelerin altyapı ve mekanizasyon özellikleri
Properties of agricultural structure and mechanization of the farms involved greenhouses in the Mersin region
  1. Tez No: 170651
  2. Yazar: BÜNYAMİN DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera İşletmeleri, Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri, Greenhouse farms, agricultural structure and machinery u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi MERSİN YÖRESİNDE SERACILIK YAPAN TARIMSAL İŞLETMELERİN ALTYAPI VE MEKANİZASYON ÖZELLİKLERİ Bünyamin DEMİR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım makineları Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail ÖZTÜRK Ülkemiz tarım sektöründe, seracılık ekonomik açıdan önemli bir potansiyele sahiptir. Mersin bölgesinin avantajlı iklim yapısı, sera yetiştiriciliğine olanak vermektedir. Bu araştırmada Mersin ili sera işletmelerinin altyapı ve mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla sera sebzeciliği yapan 173 işletme ile anket yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerde bulunan seraların %27.3'ü cam, %72.7'si plastik seradır. Seraların %66.8'i alüminyum, %27.3'ü çelik ve %5.9'u ahşap konstrüksiyonludur. Seralarda yaygın olarak yetiştirilen ürünler domates, biber, hıyar ve patlıcandır. İşletmelerin yaklaşık %98.8'inde en az bir adet traktör bulunmaktadır. Traktörlerin yaklaşık %60.3'lük bölümü 30.1-40 kW güç gurubunda yeralmaktadır. Ortalama traktör gücü 40.35 kW ve işletme başına düşen traktör sayısı 1.17 adet/işletme' dir. Birim alan başına düşen traktör motor gücü 6.42 kW/ha, işletme başına düşen traktör motor gücü 46.64 kW/işletme, traktör başına düşen işletme arazisi 6.16 ha/traktör, traktör başına düşen tarım alet makinalarmın sayısı yaklaşık 4.1 8 adettir. 2005, 87 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PROPERTIES OF AGRICULTURAL STRUCTURE AND MECHANIZATION OF THE FARMS INVOLVED IN GREENHOUSES IN THE MERSİN REGION Bünyamin DEMİR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ismail ÖZTÜRK Greenhouses have important economical potential in Turkey' s agriculture. Advantage of climatic condition in Mersin region allows to produce greenhouse. In this research it İs aimed to determining the sub structure and mechanization characteristics of greenhouse farms in province Mersin, Turkey. To capture this aim 1 73 vegetable farms that produce in greenhouse were surveyed. The results of research indicated that in the greenhouse farms, the rate of glass and plastic of the greenhouses are 27.3%, 72.7%. The rate of aluminium, steal and wooden construction of the greenhouse are 66.8%, 27.3% and 5.9% respectively. The vegetables grown in the greenhouses are tomato, pepper, cucumber and eggplant. About 98.8% of the total farms have at least one tractor. These tractor have located in 30.1-40 kW groups as about 60.3%. The average tractor engine power was 40.35 kW and tractor numbers for per farm was 1.17 units. Tractor engine power per farm area was 6.42 kW/lia, tractor engine power per farm was 46.64 k W/farm, production area per tractor was 6.16, number of farm machines per tractor was about 4.18 units. 2005, 87 Pages