Banda ilaçlama yapan farklı askı konumlu püskürtme ünitelerinin iz maddesi tutunması açısından kaşılaştırılması
Comparison of band sprayers with nozzles mounted in different positions in relation to spray deposition
- Tez No: 170652
- Danışmanlar: PROF.DR. MAZHAR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: iz maddesi tutunması, banda ilaçlama, damla çapı, yüzey kaplama, damla yoğunluğu, spray deposition, band spraying, droplet diameter, spray coverage, droplet density 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BANDA İLAÇLAMA YAPAN FARKLI ASKI KONUMLU PÜSKÜRTME ÜNİTELERİNİN İZ MADDESİ TUTUNMASI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Handan GÜNEL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mazhar KARA Bu araştırmada, banda ilaçlama yapan dört ünite ile klasik ilaçlama ünitesi iz maddesi tutunması açısından karşılaştırılmıştır. Banda ilaçlama yapan üniteler; askı kollarına üç noktadan memelerden birisi bitkinin üzerine diğer ikisi yanlara gelecek şekilde konumlandırılmış olan üçlü meme ünitesi, askı kollarına bitkinin yanlarına gelecek şekilde konumlandırıldığı ikili meme ünitesi, memelerin askı kollarına bitkinin üzerine gelecek şekilde konumlandırıldığı tekli meme ünitesi ve yaprak altı püskürtme ünitesidir. Araştırmada hedef yüzey olarak saksılarda yetiştirilen biber bitkisi kullanılmıştır. Üç farklı çalışma basıncında bitkinin üst ve alt bölgesinde bulunan yaprakların üst ve alt yüzeylerine yerleştirilen polietilen kartlar ve suya duyarlı kartlar üzerinden iz maddesi tutunma miktarı, damla çapı, yüzey kaplama oram ve damla yoğunluğu değerleri belirlenmiş ve püskürtme ünitelerinin iz maddesini yaprak yüzeylerine, yaprak üstüne ve yaprak altına taşıma düzeyleri araştırılmıştır. Banda ilaçlama yapan üçlü meme ünitesi, tüm bitkide ve yaprak üstünde elde edilen iz maddesi tutunması açısından diğer ünitelere göre daha etkin olmuş, bunu ikili meme ünitesi izlemiştir. Yaprak altı iz maddesi tutunması yönünden ise yaprak altı püskürtme ünitesinin daha etkin olduğu görülmüştür. 2005, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPARISON OF BAND SPRAYERS WITH NOZZLES MOUNTED IN DIFFERENT POSITIONS IN RELATION TO SPRAY DEPOSITION Handan GÜNEL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Mazhar KARA In this study, band sprayers and a conventional sprayer were compared in terms of spray deposition. The band sprayers were three nozzles mounted over the top and on both sides of the plant, two nozzles mounted on both sides of the plant, single nozzle mounted over the top, and nozzles mounted over the top and on both undersides of the plant. Pepper on the pot was selected as target plant. Three operational pressures were used. With the aid of polyethylene papers and water sensitive papers placed on both topsides and undersides of leaves on both upper and lower parts of the plants; the amount of dye deposited, percent of coverage of spots, droplet diameters and droplet density were determined. In conclusions, the band sprayer with three nozzles mounted over the top and on both sides of the plant was the most successful, followed by the two nozzles mounted on both sides. The nozzles mounted over the top and on both undersides of the plant was successful in terms of the spray deposition on the undersides of leaves. 2005, 89 pages