Farklı toprak parçalama ve ekim sırasında sıkıştırma düzeylerinin buğdayda tarla filizi çıkışına olan etkileri üzerine bir araştırma
A researh on the effects of different soil particle size distribution and seed row compaction levels at the sowing on the wheat seed germination
- Tez No: 170650
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum sıra üzeri sıkıştırma, toprak parçacık büyüklüğü dağılımı, toprak nem içeriği, toprak penetrasyon direnci, tarla filizi çıkışı, Seed row compaction, soil particle size distribution, soil moisture content, cone index, seed germination. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi FARKLI TOPRAK PARÇALAMA VE EKİM SIRASINDA SIKIŞTIRMA DÜZEYLERİNİN BUĞDAYDA TARLA FİLİZİ ÇIKIŞINA OLAN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sefa ALTIKAT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÇELİK Bu araştırmada, bölgemiz buğday tarımında farklı toprak parçalama ve sıra üzerini sıkıştırma düzeylerinin toprak fiziksel özellikleri ile yazlık ve kışlık buğdayda tarla filizi çıkışma olan etkileri üzerinde durulmuştur. Toprağı farklı düzeylerde parçalamak için, yatay rotorlu bir toprak frezesi 207 d/min sabit rotor dönme ve 0.5, 0.75, 1, 1.25 m/s makina ilerleme hızlarında kullanılarak 4 farklı parçalama düzeyi elde edilmiştir. Sıra üzerini sıkıştırmak için, ekim makinası arkasına monte edilerek kullanılan ve bu amaçla özel olarak tasarlanan baskı tekerlerinden yararlanılmıştır. Baskı tekerleri üzerine konulan ilave ağırlıklar ile; 0, 15, 30, 45 ve 60 kPa düzeylerinde farklı sıkıştırma düzeyleri elde edilmiştir. Kışlık buğday denemesinde ilkbaharda tohum-toprak temasım sağlamak için, düz bir merdane kullanılarak, deneme alanının tamamı 0, 10, 20, 30 ve 40 kPa düzeylerinde sıkıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; yazlık buğday denemesinde farklı toprak parçalama düzeylerinin penetrasyon direnci dışındaki faktörlere etkisi önemsiz çıkmıştır. Uygulanan sıkıştırma düzeyleri bitki çıkışı ve toprağın nem tutma kapasitesini artırırken benzer etki tohum yatağı sıcaklığında görülmemiştir. En iyi çimlenme ve toprak nem içeriği sıra üzerinin 60 kPa düzeyinde sıkıştırılan parsellerde ortaya çıkmıştır. Kışlık buğday denemesinde toprak parçacık büyüklüğü sadece toprağın nem tutma özelliğini etkilemiştir.En yüksek nem tutma özelliği küçük çaplı toprak taneciklerinden oluşan parsellerde meydana gelmiştir. Sıra üzerine uygulanan sıkıştırma düzeyleri sadece toprağın nem tutma kapasitesini artırmıştır. Kışlık buğday denemesinde elverişsiz hava şartlarından dolayı uygulanan sıkıştırma düzeylerinin filiz çıkışları üzerindeki etkisi gözlenmemiştir. Sonuç olarak küçük toprak parçacıkları ve yüksek sıkışma düzeyi toprak fiziksel özelliklerini ve çimlenmeyi olumlu yönde etkilemiştir. 2005, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARH ON THE EFFECTS OF DIFFERENT SOIL PARTICLE SIZE DISTRIBUTION AND SEED ROW COMPACTION LEVELS AT THE SOWING ON THE WHEAT SEED GERMINATION Sefa ALTIKAT Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet ÇELİK In this study, the effect of different soil particle size and seed row compaction levels on germination of winter and spring wheat and soil physical properties were investigated. A horizontal axis rotary tiller was used, to fragment soil into different particle size, at the 207 rpm constant rotor rotational speed and 0.5, 0.75, 1 and 1.25 ms"' forward speeds. To compact seed rows, rubber wheels were used which connected seeder with special connection and with different additional iron plate weights. Compaction levels were 0, 15, 30, 45 and 60 kPa. In early spring, to increase seed and soil contact, which was decreased due to freezing and dissolving of soil, a flat roller was used with different compaction levels as 0, 10, 20, 30 ve 40 kPa respectively. Results obtained from spring wheat indicated that the effect of soil particle size was important only on cone index. The compactions were applied on seed rows had increased seed germination and soil moisture content but had no effect on seed bed temperature. 60 kPa compaction level gave best germination and soil moisture content results. In winter wheat, effect of soil particle size was important only on soil moisture content. High soil moisture content obtained at smallest soil particle size level. Seed row compaction only increased soil moisture content. If the climate and soil conditions during seeding were appropriate, compaction of seed rows could affect seed germination positively. As a result, it can be say that, the higher seed row compaction level and smallest soil particle size are better for optimum soil physical conditions and seed germination. 2005, 85 pages