Taze ve işlenmiş model et ürünlerinde farklı hayvan türlerine ait etlerin PCR tekniği kullanılarak belirlenmesi
Determination of the origion of fresh and processed meat products from different animal species by using specific PCR technique
- Tez No: 170675
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YETİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: PCR, tür tayini, et ürünleri, Meat products, PCR, meat species identification
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Doktora Tezi TAZE VE İŞLENMİŞ MODEL ET ÜRÜNLERİNDE FARKLI HAYVAN TÜRLERİNE AİT ETLERİN PCR TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ Zülal KESMEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan YETİM Yardımcı Danışman: Doç.Dr. Fikretin ŞAHİN Bu çalışmada, taze ve işlenmiş sığır ve koyun eti ürünlerinde at, eşek ve domuz türlerine ait etler, spesifik PCR metodu ile tespit edilmiştir. Her bir tür için, mitokondrial DNA üzerinde spesifik oligonükleotid primerler dizayn edilmiş ve bu primerler kullanılarak gerçekleştirilen PCR reaksiyonları ile at, eşek ve domuz türleri 0.01 ng DNA seviyesinde tespit edilebilmiştir. Geliştirilen PCR yönteminin, taze ve işlenmiş et ürünlerindeki başarısını test etmek amacıyla at, eşek ve domuz etlerinden her biri 5 farklı seviyede (%0.0 0.1, 0.5, 1.0 ve 5.0) olmak üzere, sığır ve koyun etlerine ilave edilerek bunların ikili karışımları hazırlanmıştır. Çiğ kıyma, sucuk ve sosis tipi et ürünlerine işlenen ve 100 °C'de 30 dak. ısıl işlem uygulanan, ikili karışımlarının hepsinde at, eşek ve domuz türlerine ait etler, %0,1'den %5'kadar olan tüm karışım seviyelerinde tespit edilebilmiştir. 120 °C'de ısıl işlem uygulanan et ürünlerinde ise hiçbir tür %0,1 seviyesinde tespit edilememiş, ancak %0.5 ve üzerindeki seviyelerde belirlenebilmiştir. İkili karışımların sığır veya koyun etleriyle hazırlanmış olması sonuçlar üzerinde etkili olmamıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise, her bir türün tespiti için geliştirilen yöntemin pratikte uygulanabilirliğinin kontrolü amacıyla, Erzurum ve Kayseri piyasasından çiğ kıyma, sucuk, sosis, salam ve kavurma gibi et ürünlerinden alman 40 örnekte at, eşek ve domuz türlerine ait etlerin bulunup bulunmadığı spesifik PCR yöntemiyle test edilmiş ve neticede örneklerin hiçbirinde at, eşek ve domuz etine rastlanmamıştır. Sonuç olarak; bu araştırma kapsamında dizayn edilen, at, eşek ve domuz türlerine spesifik primerler kullanılarak gerçekleştirilen PCR yöntemi ile taze ve işlenmiş et ürünlerine bu türlere ait etlerin katılıp katılmadığının başarılı olarak tespit edilebileceği ortaya konulmuştur. Yıl 2005, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis Zülal Kesmen DETERMINATION OF THE ORIGIN OF FRESH AND PROCESSED MEAT PRODUCTS FROM DIFFERENT ANIMAL SPECIES BY USING SPECIFIC PCR TECHNIQUE Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan Yetim Co supervisor.Doç.Dr. Fikrettin Şahin In this research, a specific PCR assay has been used for the quantitative detection of pig, horse and donkey meats in raw and processed meat products from bovine and sheep. Specific oligonucleotide primers were designed on a DNA sequence in the mitochondrial DNA to hybridize on species-specific DNA sequences of each species studied, and the presence of their DNA' s in the products was detected with the PCR reactions in 0.01 ng levels. Raw minced meat, sausage and sucuk (Turkish fermented sausage) were produced from sheep and bovine meats by adding pork, donkey and horse meats at 5 different levels (0.0, 0.1, 0.5, 1.0 and 5.0%) as a binary mixture of each species. Additionally, raw meat mixtures were subjected to heating for 30 min at 100 and 120CC to find out the effects of the heating. The results of the PCR reactions showed that detection of the meat species was successful in all raw and processed meat mixtures from 0.1 to 5.0 % level, regardless whether the product was prepared from beef or sheep. Only exception was observed for the mixtures of 0.1% levels that were heated at the 120°C. In the second part of the research, 40 different meat product samples such as ground meat, salami, sausage, sucuk and kavurma collected from Erzurum and Kayseri retail markets were subjected to meat species detection in order to observe effectiveness of the designed PCR technique in the actual meat systems for the possible adulteration. All the retailed meat samples analyzed were free from the horse, donkey or hog meats. In conclusion, it can be suggested that the designed primers and the specific PCR might confidently be used in the determination of meat species in any controversial cases in the industry. Year 2005, 79 pages