Farklı lif katkılı hafif betonların bazı özelliklerinin araştırılması
Researching some specifications of lifghtweigt concrete produced with different fibres
- Tez No: 170676
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif agregalı beton, çengelli çelik lif, dalgalı çelik lif, polipropilen lif, hibrid lif, basınç mukavemeti, yarmada çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti, ısı iletkenliği, Lightweight aggregate concrete, hooked steel fiber, wavy steel fiber, polypropylene fiber, hybrid fiber, compressive strength, splitting - tensile strength, flexural strength, thermal conductivity. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI LİF KATKILI HAFİF BETONLARIN BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ersin OKUYUCU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü înşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rüstem GÜL Hafif agregalı betonlar, hafif olmalarının yanı sıra, ısı ve ses yalıtımı, yangına karşı dayanıklılık gibi önemli özelliklere sahiptir. Ayrıca betona lif ilave edilerek betonun zayıf yönlerini iyileştirmek mümkündür. Hafif agregalarla üretilmiş betonlara lif ilave ederek tüm bu avantajları tek bir kompozit altında incelemenin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, dozaj 350 kg/m3'te sabit tutulmuş ve Erzincan Molla köyünden getirilen ham perlit agregasıyla beton üretilmiştir. Beton içerisine çengelli çelik, dalgalı çelik, polipropilen ve hibrid liflerin her birinden hacimce %0.25, %0.75, %1.25, %1.75 oranlarında katılmıştır. Çalışmada kullanılan çengelli çelik lifler 60 mm uzunluğunda ve 0.80 mm çapında, dalgalı lifler 50 mm boyunda, polipropilen lifler 13 mm boyunda ve 22 \ı çapındadır. Lif katılmamış kontrol numuneleri dahil olmak üzere toplam 17 grup numune teşkil edilerek 3±1 cm sabit çökme değerine sahip betonlar üretilmiştir. Üretilen betonların her birinin taze ve sertleşmiş haldeki özellikleri belirlenerek kontrol numuneleriyle kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, hafif agregalı betona katılan çengelli ve dalgalı çelik liflerin betonun basınç mukavemetine düşük katkı sağladığı, yarmada çekme ve eğilme mukavemeti ile ısı iletkenliğini önemli ölçüde artırdığı görülmüştür. Kullanılan hibrid lifler, çelik liflerle hemen hemen aynı iyileştirmeler yapsa da betonun basınç mukavemetini düşürmüştür. Polipropilen lif, hafif agregalı betonun basınç ve eğilme mukavemeti ile ısı iletkenliğini düşürürken belli bir orana kadar betonun yarmada çekme mukavemetini artırdığı belirlenmiştir. 2005, 92 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHING SOME SPECIFICATIONS OF LIGHTWEIGHT CONCRETE PRODUCED WITH DIFFERENT FIBRES Ersin OKUYUCU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüstem GÜL Lightweight aggregate concrete has some features such as thermal and sound insulation and fire endurance as well as being lightweight. And also it is possible to improve weak sides of the concrete by adding fiber. Apparently, by adding fiber into lightweight aggregate concrete, it's essential to research all these advantages as one composite. In this study, the dosage was taken constant at 350 kg/m3 and the concrete was produced with the perlite aggregate taken from Mollaköy, Erzincan. Each of hooked steel, wavy steel, polypropylene and hybrid fiber at the ratio of %0.25, %0.75, %1.25, %1.75 was mixed in concrete. The hooked steel fibers have a length of 60 mm and the diameter of 0.80 mm, wavy steel fibers have a length of 50 mm, polypropylene fibers have a length of 13 mm and have a diameter of 22 u. Including control patterns, 17 groups were constituted and the concrete which has a constant slamp value 3±1 cm was produced. The features of fresh and hardened concretes were determined and then these were compared with the control specimens. As a result, it was observed that by adding hooked or wavy steel fiber into the lightweight aggregate concrete made little difference in compressive strength, whereas important difference in splitting - tensile strength, flexural strength and thermal conductivity. Hybrid fibers provided same improvements as well as steel fibers but lowered the compressive strength. Polypropylene fibers decreased compressive strength, flexural strength and thermal conductivity of lightweight concrete but increased splitting - tensile strength up to some ratio. 2005, 92 pages