Görüntü işleme teknikleri kullanılarak üretim bandı üzerinde ilerleyen kutuların izlenmesi
Tracking of the parcels moving on the conveyer belt by using image processing techniques
  1. Tez No: 170722
  2. Yazar: HÜSEYİN NİHAL KARACA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF OYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, izleme, Lucas Kanade Tomasi algoritması, özellik algılama, doğru uyarlama, Image processing, tracking, Lucas Kanade Tomasi algorithm, feature detection, edge mapping
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK ÜRETİM BANDI ÜZERİNDE HAREKET EDEN KUTULARIN İZLENMESİ HÜSEYİN NİHAL KARACA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği An ab ilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Yusuf OYSAL 2004, 88 Sayfa Bu tezde, bir üretim bandı üzerinde ilerleyen kutuların izlenmesi için bir görü sistemi tasarlanmıştır. Görü sistemi, üretim bandı üzerine eşit aralıklarla yerleştirilmiş 4 kameradan saniyede 30 gri tonlama görüntüsünü girdi olarak alarak her kutunun üretim bandı üzerindeki konumunu gerçek zamanlı olarak hesaplamaktadır. İzlenen kutulardan elde edilen köşe koordinatları daha sonra bir denetleyiciye gönderilerek kutuların üretim bandı çıkışında tek sırada dizilmeleri sağlanmaktadır. Temel izleme algoritması olarak Lucas Kanade Tomasi(LKT) özellik izleme algoritması kullanılmıştır: Kutuların bir önceki görüntüdeki köşe noktaları LKT algoritmasına verilmiş ve mevcut görüntüdeki yeni köşe noktaları hesaplanmıştır. Lakin, bu yaklaşım ile kutular ancak bir kaç görüntü boyunca izlenebilmiş ve uzun süreli bir başarı elde edilememiştir. Kutuların başardı olarak izlenebilmeleri için LKT algoritması, bir özellik algılama ve doğru uyarlama algoritması ile desteklenmiştir. Kullanılan algoritmalarla kutular gerçek zamanlı olarak izlenerek kesin başarı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis TRACKING OF THE PARCELS MOVING ON THE CONVEYER BELT BY USING IMAGE PROCESSING TECHNIQUES. HÜSEYİN NİHAL KARACA Anadolu University Graduate School of Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yusuf OYSAL 2004, 88 Pages In this thesis, the problem of designing a vision system for tracking parcels moving on a conveyor belt is considered. The vision system incorporates 30fps grayscale image input from 4 cameras equally spaced over the conveyor belt, and computes the location of each parcel over the belt in real-time. The corner points of the tracked parcels are then sent to a controller, which arranges the parcels into a single line at the output. Lucas Kanade Tomasi (LKT) feature tracking algorithm is used as the base of our tracking algorithm: Corner points of a parcel from the previous frame are fed into the LKT algorithm to get the new corner coordinates of the parcel in the current frame. Although this approach tracks a parcel for a few frames over the belt, it is not enough for long-term successful tracking of a parcel. To achieve successful parcel tracking, an edge mapping and a feature detection are added as a refinement step following LKT corner tracking. The proposed algorithms are novel and are able to track parcels in real-time.