Karışık işitsel ve görsel sinyallerin kör kaynak ayrıştırma yöntemiyle birbirlerinden ayrılması
Blind source seperation of mixed visual and audio signals
  1. Tez No: 170723
  2. Yazar: PELİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN GERMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kör Kaynak Ayrıştırma, Kör Ters Evrişim, Frekans Uzayı Ters Evrişim, Doğrusal Karışımlar, Evrişimlenmiş Karışımlar, Blind Source Separation, Blind Deconvolution, Frequency Domain Deconvolution, Linear Mixtures, Convolved Mixtures u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, karışık sinyallerin ayrıştırılması ve ters evrişimlenmesi üzerinde durulmuştur. Karışımlar doğrusal veya evrişimlenmiş olabilir. Doğrusal karışımların ayrıştırılmasında Kör Kaynak Ayrıştırma algoritmaları kullanılmıştır. Ancak evrişimlenmiş karışımların ayrıştırılmasında ve ters evrişiminde, bu algoritmalar yetersiz kalır. Evrişimlenmiş karışımlarda gecikme, yansıma ve çoklu-yol etkileri de gözönüne alınmalıdır. Bu evrişimlenmiş karışımların ters evrişiminde Kör Ters Evrişim yöntemi kullanılır. Bu çalışmada, evrişimlenmiş karışımları ayırmak ve ters evrişimlerini sağlamak için bir frekans uzayı yöntemi sunulmuştur. Bu çalışmada, evrişimlenmiş karışımlar olarak yansımaların olduğu ortamda kaydedilen gerçek-dünya karışımları kullanılmıştır. Kör Kaynak Ayrıştırma ve Kör Ters Evrişim algoritmaları MATLAB ortamında gerçeklenmiştir. Ayrıca, frekans uzayı yönteminin yakınsama oranının geliştirilebileceği de, bu çalışmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, separation and deconvolution of blind source mixtures is considered. These mixtures can be lineer or convolutive. Blind Source Seperation algorithms are applied to lineer mixtures of sources but they are unable to separate and deconvolve convolutive mixtures. Delays, reverbation and multi-path effects must be considered in convolutive mixtures. Blind Deconvolution algorithms can be used to deconvolve these mixtures. In this study, to deconvolve and unmix convolutive mixtures, a frequency domain Blind Deconvolution method is presented. The mixtures used in this work, are real-world mixtures recorded in reverberating environment. Blind Source Separation and Blind Deconvolution algorithms are implemented in MATLAB. In this study, it is also presented that convergence rate of frequency domain method can be improved.