Yağış ve havza karakteristiklerine bağlı olarak Kurukavak havzasının toprak erozyonu tahmin modeli
Soil erosion prediction model of Kurukavak basin dependent on precipitation and basin characteristics
  1. Tez No: 170742
  2. Yazar: HASAN TAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TOMBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wepp Modeli, Erozyon tahmini, Sediment taşınımı, Kurukavak Havzası, Zemin özellikleri, Wepp Model, Erosion prediction, Sediment transport, Kurukavak Basin, Soil properties
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAĞIŞ VE HAVZA KARAKTERİSTİKLERİNE BAĞLI OLARAK KURUKAVAK HAVZASI'NIN TOPRAK EROZYONU TAHMİN MODELİ HASAN TAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Mustafa TOMBUL 2005, 93 sayfa Su erozyonu toprağın yağış etkisiyle yer yüzeyinden koparak taşınmasıdır. Erozyon tarım arazilerinin verimliliğini azaltmakta ve sediment oluşumu dolayısıyle barajlardan daha fazla yararlanılmasına da engel olmaktadır. Bir sebeple erozyon ve sediment taşınımı tahmini doğal kaynaklar ve çevresel planlaması açısından en önemli konulardan birisidir. Bununla birlikte erozyon ve sedimentasyonun, zemin özellikleri, iklim, arazi kullanımı, bitki örtüsü ve topografya gibi birçok parametreden etkilenen kompleks bir yapıya sahiptir. Günümüze kadar pek çok erozyon tahmin modeli geliştirilmiştir. Bu çalışmada Kurukavak Havzası'nın erozyon ve sediment taşınımı farklı zemin girdileri için WEPP Bilgisayar Programı (Water Erosion Prediction Project) ile bulunmaya çalışılmış ve programdan elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SOIL EROSION PREDICTION MODEL OF KURUKAVAK BASIN DEPENDENT ON PRECIPITATION AND BASIN CHARACTERISTICS HASAN TAŞ Anadolu University Graduate School of Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TOMBUL 2005, 93 pages Water erosion is detacment and transportation of soil by precipitation from ground surface. Erosion reduces production of croplands and because of sediment occuring it causes to benefit from dams insufficiently. Therefore predicting erosion and sediment transport is one of the most important topics of natural sciences and enviromental planning. However erosion and sedimentation have a complex structure which is affected by a lot of parameters like soil features, climate, management, vegetation and topography. Until today lots of erosion predicting models were developed. In this study, erosion and sediment yield of Kurukavak Basin was tried to estimate using WEPP Computer Program (Water Erosion Prediction Project) for different soil inputs and the results of the program were discussed.