Gömülü sistemler için TCP/IP tasarımı
TCP/IP design for embedded systems
  1. Tez No: 170743
  2. Yazar: MURAT ARTUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN GÜRAY ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TCP/IP Protokol Yığıtı, Gömülü Sistemler, PPP Protokolü, Ağ Programlama, C Programlama Dili, TCP/IP Protocol Stack, Embedded Systems, PPP Protocol, Network Programming, C Programming Language
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖMÜLÜ SİSTEMLER İÇİN TCP/IP TASARIMI MURAT ARTUN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Hakan G. ŞENEL 2004, 133 sayfa Bu çalışmada, çok fazla işlem yükü ve bellek kullanımını gerektiren PPP/TCP/IP protokollerinin, düşük işlem gücüne sahip ve kısıtlı bellek kapasitesi olan mikroişlemci içeren gömülü sistemler üzerinde çalışacak şekilde yeniden tasarlanması gerçekleştirilmiştir. Protokol yığıtını çalıştıracak gömülü sistemin taşınabilir olabileceği de göz önünde bulundurulduğundan, Bağ Katmanında PPP ve bağlantı aygıtı olarak da telefon modem kullanılmıştır. Protokol Yığıtı yazılımı, hem çok farklı mikrodenetleyici sistemlerine kolaylıkla uyarlanabilmesi hem de gerektiğinde kolaylıkla genişletilebilmesi için C programlama dilinde, modüler programlama yaklaşımıyla gerçekleştirilmiştir. Basit bir gerçekleme için, genel bir protokol yazılımında var olan, ama gerektiğinde kullanılmayan protokoller kodlanmamıştır. Protokollerin gerçeklenmesi sırasında, protokollerde bulunan çeşitli öğelerden ve durumlardan hangilerinin göz ardı edileceği belirlenmiş ve buna göre algoritmalarda değişiklikler yapılmıştır. Elde edilen protokol yazılımı 12 KB ROM ve 4KB RAM içine sığacak şekle getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis TCP/IP DESIGN FOR EMBEDDED SYSTEMS MURAT ARTUN Anadolu University Graduate School of Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hakan G. ŞENEL 2004, 133 pages In this thesis, PPP/TCP/IP protocol stack, which significantly demands much computation power and a large memory, is redesigned for embedded systems with limited memory and computation power. Since it is also considered that the Embedded System running this Protocol Stack will be portable, PPP Protocol is chosen to be the Link Layer Protocol and a modem is used to establish the physical link. The Protocol Stack software is developed using the C Programming Language with modular programming approach in order both to be easily adaptable to different microcontroller systems and to be easily expandable as needed. For Ihc sake of simplicity, some of the protocols that are usually implemented in a general stack implementation have not been coded. Initially, it's been studied which properties and special cases can be discarded. According to discarded components, the algorithms are redesigned. The resultant protocol stack fits into 12 KB ROM and 4 KB RAM.